Segítségnyújtás

2022.11.11. 09:00

Hamarosan indul az ország legnagyobb élelmiszergyűjtő akciója

Rászoruló idős embereknek, gyermekeknek, családoknak, fogyatékkal élőknek szeretnének segíteni, szebbé tenni a karácsonyt. 

ÉM

Az év legnagyobb élelmiszergyűjtő akciójára kerül sor a jövő héten péntektől vasárnapig a Magyar Élelmiszerbank Egyesület szervezésében. Nagy a tét, a közös segítségnyújtás nélkül rászoruló emberek és családok tízezrei maradhatnak élelem nélkül idén karácsonykor. Ezért az Élelmiszerbank mindenkit arra kér, hogy a hétvégi vásárlásakor a nélkülözők számára is tegyen egy tetszőleges tartós élelmiszert a kosarába, amit a fizetés után a kasszák melletti gyűjtőpontokon adhat le. Országszerte 334 áruházban összesen 6500 önkéntes gyűjti majd a felajánlásokat. 

Tavaly rekorderedményt értek el 

Az Élelmiszerbank 2006 óta minden évben megszervezi karácsonyi tartósélelmiszer-gyűjtő akcióját, ami az évek során a szolidaritás és az összefogás egyik legnagyobb hazai ünnepévé nőtte ki magát. A tavalyi évben a háromnapos akció minden egyes percében 223 kiló élelmiszert adományoztak az áruházak vásárlói, több mint 100 ezer ember ajánlott fel kisebb-nagyobb adományokat a nehéz sorsú emberek számára. Akkor 348 tonnás rekorderedményt sikerült elérni, amiből 70 ezer nélkülözőnek tudtak segítő élelmiszercsomagokat összeállítani a karácsonyi időszakban, illetve a leghidegebb januári hetekben. 

Három napon keresztül 

A gyűjtésre idén november 18. és 20. között, péntektől vasárnapig kerül sor négy kiskereskedelmi lánc, a Tesco, az ALDI, az Auchan és a METRO áruházaiban. Az adományokat az Élelmiszerbank zöld mellényt viselő önkénteseinél lehet leadni, a kasszák közelében kijelölt gyűjtőpontokon. A felajánlásokat pénteken 15-től 20 óráig, szombaton reggel 8-tól este 7 óráig, vasárnap pedig 8-tól 18 óráig fogadják.
A résztvevő áruházak listája itt található.
Az összegyűjtött élelmiszereket az Élelmiszerbank az egyes áruházak környéken működő karitatív szervezetek közreműködésével juttatja el az a rászorulókhoz az ünnepeket megelőző időszakban, illetve a leghidegebb januári hetekben. A rászorulók számára a hús- vagy készétel konzervek, a rizs, a keksz, a csokoládé, a bébiétel, a tészta, a tartós tej és az édességek jelentik a legnagyobb segítséget, illetve bármilyen hűtést nem igénylő élelmiszer. 

A megyében összesen hét településen 

Miskolcon az alábbi szervezetek fognak gyűjteni: Sajószentpéteri Görögkatolikus Parókia, az Egy esély civil szervezet, a Főegyházmegyei Karitász Központ Eger, a Magyar Vöröskereszt B.-A.-Z. Megyei Szervezete, a Miskolci Nagycsaládosok Egyesülete, valamint a Miskolci Autista Alapítvány, továbbá a Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény. A megyében Miskolcon kívül 6 további településen lesz gyűjtés összesen 9 áruházban: Mezőkövesden, Kazincbarcikán, Ózdon, Sátoraljaújhelyen, Szerencsen és Tiszaújvárosban. Az adományokból főként időseket, nagycsaládosokat, fogyatékkal élő embereket, hajléktalanokat és gyermekotthonok ellátottjait és az ország legelmaradottabb településein lakókat segítik majd. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában