Segítség

2022.11.23. 17:47

Fizikai és lelki terhet is enyhít az adomány

Újabb felajánlásban részesült a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház. A részletekről szerdán tartottak sajtótájékoztatót az intézményben.

NHK

Kocsik Enikő, dr. Révész János és Varga Áronné

Fotó: Ádám János

Az Alapítvány a Rákos Gyermekekért csaknem 10 millió forint értékben szerzett be különböző eszközöket, ezzel támogatva a Velkey László Gyermekegészségügyi Központ (GYEK) betegellátását.

Az onkológia nehéz terület

– Nagy öröm, hogy egész évben, de az év vége felé közeledve egyre több alkalommal kerül sor adományozás miatti találkozókra – mondta dr. Révész János a kórház főigazgatója. A gyermek onkológia az egyik legnehezebb területe az orvoslásnak. Nehéz a gyerekeknek, mert olyan betegséggel néznek szembe, ami az életüket veszélyezteti, és nehéz a szülőknek is. Nagyon hatékony és jó módszerek vannak ezeknek a betegségeknek a leküzdésére, és sok esetben eredményes a gyógyítás, de a beavatkozások és a gyógyulás ideje hosszúra nyúlik – hangsúlyozta a főigazgató. Ezt el kell viselniük a gyerekeknek és a szülőknek is, akik számára ez nagy mentális és fizikai terhet jelent. A GYEK onkológiai osztálya Magyarország egyik legnagyobb adományokkal rendelkező osztálya és szakmailag is az egyik leghatékonyabb, legeredményesebb. Az intézmény számára is prioritást élvez sok esetben az ő kérésük – tette hozzá a főigazgató.

Több évtizedes kapcsolat

Az alapítvány célja, hogy mindent megtegyen a daganatos gyermekekért, és hogy élhetőbbé tegye a mindennapjaikat. A kapcsolat a kórházzal és a GYEK onkológia osztályával több évtizedes. 21 éve támogatják őket – tudatta Varga Áronné, a kuratórium elnöke. Azóta már több tízmillió forintot adományoztak különböző célokra és eszközökre. Most is örömmel álltak a kezdeményezés mellé, hogy újabb eszközökkel támogassák a gyermekek gyógyulását.

Mindig azt vásárolnak, amire éppen a legnagyobb szüksége van az osztálynak – emelte ki Kocsik Enikő, az alapítvány önkéntes kommunikációs munkatársa. Ők is a nagylelkű felajánlók támogatásával tudják ezt megvalósítani. Ezekkel az eszközökkel mentálisan és fizikailag is tudják segíteni a beteg gyermekek fejlődését. Kizárólag szakemberek által használható pszichológiai tesztek, kártyák, játékok, illetve mozgató eszközök vannak a mostani adományban. Utóbbiak főleg a kórházban dolgozók munkáját könnyítik: a kis betegek ágyból való kiemelését segítik, a mozgásukban tudják őket fejleszteni ezekkel az egészségügyi segédeszközökkel.

A mindennapokat könnyíti meg

Olyan személyiségvizsgáló eszközökhöz jutottak, amelyeket jól tudnak használni a gyermekek megismerésében, terápiájában, illetve új fejlesztésű intelligencia tesztet, teljesítmény tesztet is kaptak a gazdag csomagban – hangoztatta Tar Anita, a kórház pszichológus munkacsoportjának helyettes vezetője. Ez arra szolgál, hogy akár szavak nélkül is – egészen kicsi gyermek esetében, aki még nem beszél - megismerhessék a kis páciens fejlettségi szintjét, értelmi képességeit, ha erre van szükség. A mindennapokat könnyítik meg az eszközök – tette hozzá a szakember.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában