Emlékhely

2022.10.28. 16:00

Obeliszkek az erőben

Makkoshotyka fölött, a Hotyka patak völgyében négy obeliszk őrzi azoknak az emlékét, akik életük meghatározó részét a környékbeli erdőkben, azok szolgálatában dolgozták le.

ÉM

Az első obeliszket 1967-ben Koronky István kezdeményezésére állították fel. Ezt újabb emlékművek követték 1985-ben, 2002-ben illetve 2012-ben. Most tízzel bővült az emlékműveken szereplő nevek listája: azon emberekével, akik az elmúlt évtizedben távoztak az élők sorából.

Sándor Zsolt, az Északerdő Zrt. Sárospataki Erdészeti Igazgatóság vezetője a rájuk emlékező ünnepségen úgy fogalmazott: "munkájuk eredményeképp olyan örökséget köszönhetünk elődeinknek, amelyre méltán lehetünk büszkék. Nemcsak a makkoshotykai erdőkben, hanem az egész Zemplénben kiemelkedő minőségű állományokat lehet találni. Azon túl, hogy az innen kikerülő faanyag, a zempléni tölgy messze földön híres, de az erdő megmaradt élő, természetes, önműködő egységnek, amelyről más tájegységben már csak álmodhatnak. Elődeinknek köszönhetően kimagasló értéket őrizhetünk és kezelhetünk, amelyért tisztelettel tartozunk nekik" – jelentette ki Sándor Zsolt.

Az ünnepségen az egykori erdészeti dolgozók családtagjai jelenlétében koszorúzták meg az obeliszkeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában