Miskolc

2022.09.19. 14:16

Lesz konténer és kamera is a temetőben

Megoldódni látszik a szemétlerakónak használt miskolci temető ügye.

HE

Rengeteg szemetet hordtak a temető területére

Fotó: ÉM

A napokban írtunk arról, hogy a miskolci Szent József temetőt valakik hulladéklerakónak nézik. A temetői szemét számára kihelyezett tárolóba kommunális hulladékot hordanak, de olyan tönkrement bútorokat, háztartási gépeket is, amelyeknek a hulladékudvarban lenne a helyük. Az egyik temetőlátogató megemlítette lapunknak, hogy szerinte és a temetőgondnok szerint is kamerák elhelyezése lenne a megfelelő megoldás. Ezen elképzelésüket továbbították a terület önkormányzati képviselőjének, dr. Nagy Ákosnak, aki lapunknak jelezte, a Szent József temető nem önkormányzati terület, a római katolikus egyház tulajdonában van és a Szent Anna plébánia az üzemeltetője.

A temetőben nem lehet kamera

– Abban tudok segíteni, hogy ha az üzemeltető kéri, mindenszentek előtt odavitetek két konténert, amelyekben elfér a felgyülemlett szemét. Bár ez elsősorban a temető tulajdonosának a feladata lenne, hiszen a sírkert használatáért és rendben tartásáért díjat szed – jegyezte meg a képviselő.

Jelezte: a temetőben nem tud kamerát felszereltetni személyiségi és kegyeleti okok miatt. Azokat egyébként sem kapcsolnák be a városi kamerarendszerbe. Azonban a temetőn kívüli területre, annak környékére a közeljövőben két kamerát tud elhelyeztetni saját képviselői alapjából. Az egyiket a Wesselényi utcában, ahol a feltételezett szemetelők közlekednek, a másikat a sírkert egyik oldalán. A pályáztatásnak már meg is van a nyertese, így hamarosan fent lesznek a kamerák.

– A temető üzemeltetője, de a magánszemélyek is bármilyen problémát jelezhetnek a Miskolci Önkormányzati Rendészetnek, de ha nekem szólnak, én is szívesen megteszem – fogalmazott dr. Nagy Ákos.

Büntetés az ellenőrzések miatt

Elmondta azt is, az előző önkormányzati ciklusban a város vezetése megpróbálta ellenőrizni, hogy minden háztartás rendelkezik-e érvényes, a hulladékszállítóval kötött szerződéssel. Ennek azonban az lett a végeredménye, hogy a Magyar Helsinki Bizottság hathatós közreműködésének köszönhetően az önkormányzatot az ellenőrzések miatt megbüntették tízmillió forintra.

A kamerákkal kapcsolatban kérdéseket küldtünk a Miskolc Holding Zrt.-nek, amint megérkeznek a válaszok, közöljük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában