Kétmilliárd tonna

2022.09.30. 13:00

Itt a földben a rengeteg szén, hogyan lehet fenntartható a bányászkodás?

Az újra életre hívott klaszter segíthet megtalálni a jó válaszokat.

Mi legyen a szénnel? Az újra életre hívott klaszter keresi a legjobb megoldásokat

Fotó: megyeháza

Összehívta több év kihagyás után a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke a megyei Szénbányászati Klasztert, amelynek többek között szereplője a Technológiai és Ipari Minisztérium és a tárca témáért felelős háttérintézményének képviselője, a Miskolci Egyetem a Műszaki Földtudományi Kar révén, valamint a nemrég kinevezett, a hazai lignittermelés növeléséért felelős miniszteri biztos, Riz Gábor is. A fejleményről pénteken közleményben tájékoztatta a közvéleményt a megyeháza.

Bányászat, XXI. századi módon 

Emlékeztettek: kilenc évvel ezelőtt alakult meg a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szénbányászati Klaszter azzal a céllal, hogy a több száz éves hagyományokkal rendelkező hazai szénbányászat újraélesztését, valamint a földben lévő szénvagyon kitermelésére irányuló folyamatot segítse.

Magyarország jelentős szénvagyonnal rendelkezik, amivel úgy néz ki, komolyan számol a magyar kormány is. Ezt jól mutatja, hogy idén szeptember 1-től a lignittermelés növeléséért felelős miniszteri biztost nevezett ki Palkovics László technológiai és ipari miniszter.

A klasztert újra életre keltő Bánné dr. Gál Boglárka, a megyei közgyűlés elnöke az ülést megnyitó beszédében elmondta: „Becslések szerint közel két milliárd tonnára tehető az ország összes szénvagyona, ennek jelentős része Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található. Mellette itt van a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kara is, amely komplex és komplett tudás- és kutatóbázissal rendelkezik. Ezt egészíti ki az évek során összegyűlt tudásvagyon, amelyet a különböző iparági szervezetek és minisztériumi háttérintézmények raktak össze. Ezeket az energiaválságban elő kell venni, meg kell vizsgálni, hogyan hasznosíthatók céljaink eléréséhez.”

A klaszter egyik fontos küldetése, hogy újradefiniálja a szénhez, a szénbányászathoz való hazai viszonyunkat. Erről már Riz Gábor miniszteri biztos beszélt, aki kijelentette: „Csak úgy van esélye a szénbányászatnak, ha fenntarthatósági alapelvek mentén fogalmazzuk meg a magyarországi szénvagyon felhasználását. Ezen belül kiemelt figyelmet fordítunk a tisztaszén technológiára, a kritikus nyersanyagok akár szénnel együtt való kitermelésére. Ezeket átgondolva már összhangot lehet és összhangot kell teremteni az ország környezetvédelmi vállalásai és szénkészletünk hasznosítása között. A XXI. században csak így, fenntartható módon kezelve és komplex energetikai személettel tudunk eredményeket elérni a hazai szénkészlet kitermelése, felhasználása terén" – idézi a biztos szavait a megyeházi közlemény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában