Bükk

2022.09.14. 13:00

Fakivágás a Bükkben - Itt a magyarázat! (videóval)

Kirándulók meglepve tapasztalták, hogy hétvégén favágás folyik egy ismert bükki túraútvonal mellett.

DA

Forrás: MW/Illusztráció

Olvasónk keresett meg minket annak kapcsán, hogy másfél hete vasárnap délután, amikor a Bükkben kirándult egy túracsoporttal, két férfi fákat döntött ki egy ismert tanösvény mellett. A szokatlan időpont és helyszín miatt az olvasó aggodalmának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy nem bűncselekmény történt-e. 

Elmondása szerint Garadnától kiindulva a Pisztráng tanösvényen és Heteméri-völgyön át tettek egy kört Szentlélek és Köpüs-kő irányába. Már majdnem visszaértek a kiindulási pontra délután fél öt körül, amikor motoros fűrész hangját hallotta meg a nyolc-tízfős kiránduló csapat. Két középkorú férfi közepes méretű fákat vágott ki, a tanösvénytől nem messze, amelyek a kirándulók szeme láttára dőltek ki a hegyoldalban. A favágók közelében található ösvény végében, egy kis teherautó, láthatólag vízhordó kocsi parkolt üres platóval. Amikor a túrázók megálltak, hogy közelebbről is megnézzék, mi történik, felfüggesztették a favágást. Az eseményről videófelvétel is készült.  

A megnövekedett rezsiárak miatt elképzelhető, hogy növekszik majd a falopások száma is, ezért utánajártunk, hogy milyen szabályai vannak a favágásnak az erdőben.  

Védett területen eleve tilos 

„Az energiaválság miatt hozott, a fakitermelést könnyítő szabályok jövő március végéig érvényesek, természetvédelmi területen vagy Natura 2000 terület esetében pedig továbbra is tilos az őshonos fák tarvágása” – idézi Nagy István agrárminisztert, az Agrárminisztérium közleménye. 

A Nébih digitális erdőtérképe nyilvánosan, a lakosság számára is hozzáférhető, itt https://erdoterkep.nebih.gov.hu/. Ez alapján bárki megállapíthatja, hogy a szóban forgó terület milyen kategóriába tartozik. Ebben az esetben védett státusszal bír. 

Előre be kell jelenteni   

A másik kérdés az, hogy ki és milyen jogon végezhet ilyen munkát az erdőben. 

„Kizárólag bejegyzett erdőgazdálkodó (azaz földhasználó) végezhet fakitermelést, erdőtervi előírás alapján, éves tevékenység bejelentését követően” – tájékoztat honlapján a Magánerdőkért Egyesület. „A bejelentést a tervezett munka megkezdése előtt legalább 21 nappal kötelező megtenni. Ezt követően az erdészeti hatóság hivatalból megküldi az erdőterv határozatot. A hatóság a bejelentést megtilthatja, vagy feltételhez kötheti. A faanyag szállításához szigorú sorszámadású szállítójegy kiállítása szükséges. A fakitermelés befejeztével a végrehajtásának bejelentéséről az Erdőtörvényben meghatározott határidőben szintén gondoskodni kell.” 

„A szabályok áthágása egyrészről közigazgatási szankciót - erdőgazdálkodási bírság - vonhat maga után. Másrészről büntetőjogi következménye is lehet: a szabálysértési értékre elkövetett lopásért két évig terjedő szabadságvesztés járhat” – tudtuk meg. 

Fagyérítés történt 

Az olvasó megkeresése miatt, megkérdeztük az Északerdő Zrt.-t is, hogy pontosan mit láthattak a kirándulók. 

„A kérdéses munkálatokat az Északerdő Zrt. Lillafüredi Erdészete megbízásából egy vállalkozó végezte a Miskolc 8 D erdőrészletben. Minden szükséges engedély birtokában, úgynevezett törzskiválasztó gyérítés tőelválasztása történt”– tájékoztatott Tajnai Róbert, a Lillafüredi Erdészet igazgatója. ”A helyszínen csak az előzetesen kijelölt fákat döntötték le. Azért hétvégén dolgoztak, mert hét közben a drasztikus mértékben megnövekedett lakossági tűzifaigényt kell kielégíteni. Amikor a vállalkozó észlelte a turisták megjelenését, biztonsági okokból felfüggesztette a munkát. Ekkor lehetősége lett volna a felvétel készítőjének, hogy választ kapjon a kérdéseire, de sajnos nem élt ezzel. Az erdőben szakszerűen és jogszerűen dolgozó emberek értéket teremtenek munkájukkal, és erre büszkék is. Azt javaslom, hogy ilyen esetben nyugodtan kérdezzen bárki a munkánkról.” 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában