Jó példák

2022.09.29. 18:00

A véradás szervezésével is pénzt keresnek (Fotókkal, videóval!)

A megváltozott munkaképességű emberek munkaerőpiaci esélyeinek javítását tűzték ki célul a határon átnyúló programmal.

ÉM

Kézműves vásárral zárult csütörtökön a nemzetközi program

Fotó: Bujdos Tibor

Kézműves vásárral zárult Miskolcon az a határon átnyúló, több héten át tartó szakmai együttműködési program, amely a megváltozott munkaképességű emberek munkaerőpiaci esélyeinek javítását tűzte ki célul. A Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete, a Szlovák Vöröskereszt Losonci Szervezetével közösen a jó gyakorlatokat ismertette meg egymással az elmúlt hetekben.  A programsorozat a Interreg-VIA CARPATIA együttműködés keretében valósulhatott meg.

Tapasztalatcsere

A program részeként tréningeket, workshopokat és konferenciákat is tartott a két szervezet Losoncon és Miskolcon. A szakmai együttműködési program záróeseménye volt az a kézműves vásár, amelyen megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató cégek mutatkoztak be, köztük a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezetének társadalmi vállalkozásai, a Tű, Cérna, Szeretet, a Kis-Hortobágy Major, a Prücsök és a Heverde.

Dr. Schirger György, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés jegyzője köszöntőjében kiemelte: örömmel adtak otthont a rendezvénynek, amely egyszerre szolgál jó ügyet és kellemes, hasznos időtöltést. "A tudatos vásárlást segítő programban szívesen veszek én magam is részt" - árulta el.

Beszámoltak a megyeházán a program eredményeiről | Fotó: Bujdos Tibor

"A Magyar Vöröskereszt B.-A.-Z. Megyei Szervezetének társadalmi vállalkozásai azokat támogatják, akik a legnehezebb helyzetben vannak, de dolgozni és tanulni akarnak. A társadalmi vállalkozások kiemelt jelentőséggel bírnak, hiszen egyfajta megoldást nyújtanak a munkaerő-piaci integráció problémájára. A megváltozott munkaképességű embereknek nemcsak lehetőséget biztosítanak, hanem munkájukkal értéket is teremtenek" - mondta el Grubert Roland, a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezetének igazgatója. 

A megyei szervezet több mint negyven embert foglalkoztat megváltozott munkaképességgel, elsősorban társadalmi vállalkozásainkban alkalmazzák őket. 

"A termékek piacra juttatása érdekében több multival is tárgyaltunk, vannak előre mutató jelek, hogy a polcra kerülnek elsősorban most a sajttermékeink" - tette hozzá. Rendkívül hasznos volt a losonci szervezettel való együttműködés, melyben nagy szerepe volt és köszönet illeti a megyei önkormányzatot is. A megyében foglalkoztatottak többek között kecskét tartanak, sajtüzemben vagy varrodában dolgoznak, de például egy fél éve indult az a véradás szervezési call-center, amely mintegy  húsz ezer hívást indított olyanok irányába akik régebben vettek részt véradásokon, ők nem a szociális ellátást veszik igénybe, hanem bért keresnek, járulékot fizetnek adózó állampolgárai az országnak - hangsúlyozta az igazgató. 

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában