Modellprojekt

2022.08.25. 17:41

Átadták a boldogkőújfalui új jelenlét pont épületét

Folytatódik és új intézményekkel bővül az ökumenikus segélyszervezet gönci járásban 2018-ban indult fejlesztő tevékenysége.

ÉM

Fotó: Fekete Dániel

Négy évvel ezelőtt kezdték meg működésüket az Ökumenikus Segélyszervezet Jelenlét pontjai Vizsoly és Boldogkőújfalu településeken. Az egyik leghátrányosabb régió, a Gönci járás, összesen 30 települését elérő EFOP 1.5.1-17-2017-00003 „Végtelen lehetőség” - A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet modellprojektje a Gönci járásban címmel indított program célja a térség további leszakadásának fékezése, megállítása volt. A diagnózis alapú felzárkóztató program a térségre, az ott élő családok körülményeire szabottan kívánt támogatást nyújtani. A projekt tapasztalatait összegző zárókonferenciát augusztus 25-én tartották meg Boldogkőújfalun.

Fotós: Fekete Dániel

Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója köszöntőjében hangsúlyozta, a Végtelen lehetőség projekt 2018-as indulása mérföldkő volt a Segélyszervezet rászoruló családokat felzárkózásban segítő munkájában. A jelenléten alapuló módszertannal végzett tevékenység sok új tapasztalatot adott a munkatársaknak, és szép eredményeket ért el a területi és társadalmi hátrányok csökkentésében. Az esélyteremtő munka. a következőkben országos szinten 11 településre koncentrál majd.

Orosz Zoltán, Boldogkőújfalu polgármestere beszédében kifejtette, hogy mit jelent a település vezetőjének a szemszögéből a Jelenlét pont működése, az Ökumenikus Segélyszervezet jelenléte, a rászoruló családok szegénységből történő kitörését elősegítő szerepvállalása. Az Útitársként a felzárkózásban címmel tartott kerekasztal-beszélgetésen szociális szakemberek osztották meg gondolataikat, az évek során összegyűlt tapasztalataikat. Értékelték a Végtelen lehetőség program eredményeit és vázolták az ezekből fakadó jövőbeni terveket.

Fotós: Fekete Dániel

Rácsok Balázs, az Ökumenikus Segélyszervezet szociális igazgatója a szakmai fórumon elhangzottakat összefoglalva kiemelte: a komplex támogatást nyújtó projekt alapköve a diagnózis alapú segítségnyújtás. A mobil teamek bevonásának köszönhetően a gyerekfejlesztő munka több településre is tudott koncentrálni. A Jelenlét pontokon szervezett foglalkozásokban egyre több család, gyermek vesz részt, ahol a közösségépítő foglalkozások mellett tantárgyi fejlesztések, egyéni és kiscsoportos fejlesztő tevékenységek, valamint munkaerőpiaci foglalkozások valósulnak meg. A fejlesztések eredményességét bemeneti és kimeneti mérések segítették értékelni, a gyermekek számára kialakított egyéni fejlesztési terveknek köszönhetően a konkrét hátrányok leküzdésére tudtak fókuszálni a kollégák.

Fotós: Fekete Dániel

 

A szociális szakember szólt továbbá a digitális fejlesztő foglalkozások, illetve kompetenciafejlesztés, valamint a prevenciós foglalkozások (pl. emberkereskedelem, prostitúció, játékszenvedély) térségi jelentőségéről. Rácsok Balázs kiemelte továbbá a rászoruló családok életminőségét javító szolgáltatásokban (egészségügyi, eszköztámogatás), a munkaerőpiaci fejlesztésben és a krízishelyzetek kezelésében nyújtott támogatás fontosságát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában