Megáll az idő

2022.07.08. 16:00

Napközi a hűs lombok alatt (videóval)

Kidobó, pelota, zsinórlabda, frizbi – bajnokság, sok mozgás a gyerekeknek. A héten nyitott meg a perecesei nyári napközi. Ott jártunk.

NHK

Fotó: Bujdos Tibor

A perecesi napközis tábor sok miskolci számára az a hely, ahol valamikor az eltelt évtizedekben gyermekként megfordult már. 

A hely nosztalgiát ébreszt – nem sokat változott a hosszú évek alatt. Ami szintén állandó: a fák árnyékában ma is a diákok kacaja és vidám csevegése hallatszik. A tábor vezetése mindent megtesz a lehetőségeihez képest, hogy többféle elfoglaltságot kínáljon a főként alsó tagozatos gyerekeknek.

A zsinórlabda a kedvenc

– Sok program van, jó a hangulat, nem unatkozunk – árulta el Skórán Liliána és Debreczeni Lídia Sára, akiket éppen a kidobó játékról szólítottunk el, hogy beszélgessenek velünk. A két kislány évek óta a táborban tölt pár hetet és ott lettek barátok. Mindketten negyedik osztályba mennek szeptemberben, de nem ugyanabban az iskolában. Lili a Gyarmati Dezső Sport Általános Iskolába jár, Lídia pedig a Kaffka Margit Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulója. Általában egy turnust, vagyis két hetet tölt el minden nyáron a táborban – mesélte Lili. Mivel egyébként is táncol a Savaria Egyesületben, illetve atletizál, ezért a táncos és sport táborok állnak a legközelebb hozzá. Ilyenekben szokott még részt venni, amikor nem Perecesen van. Itt minden nap van kidobó, szokott lenni zsinórlabda (a röplabdához hasonló, a szerk.), azt is szereti, de szívesen csatlakozik a kézműves tevékenységekhez is. Lili testvéreivel együtt jött a táborba, de minden évben szerez új barátokat is, illetve újra találkozik a korábbi táborokból ismerős gyerekekkel.

Nem unalmas

Már egészen kicsi kora óta jár a nyári napközibe, de nem unja meg, mert mindig találkozik a barátaival, akikkel együtt sokat játszanak – mondta Lídia. Leginkább a kidobót szereti, amiben nagyon ügyes, sok zsetont szokott gyűjteni az eredményeivel. Az összegyűjtött zsetonokat a turnus végén jutalomra, vagyis finomságokra lehet váltani – tette hozzá. Lídia nem hiába szereti a labdajátékokat, hiszen kosárlabdázik, habár most nyáron nincsenek edzések, de szokott kosaras táborba menni – tudatta. Illetve más tematikus napközis táborba is, például egyszer volt egy „Varázslatos varázsvilág” elnevezésűben, amely Harry Potter könyvek világát idézte. A perecesi napköziben is nagyon jó, ha Lili nincs itt, akkor is vannak barátok, osztálytársak – avatott be a kislány.

Jó helyen vannak

Egyre inkább az a tendencia az utóbbi években, hogy az alsós gyerekeket ide hozzák a szülők. De már egészen kicsiket is. Terjed a jó híre a tábornak, tudják, hogy itt jó helyen vannak a gyerekek – mondta Mádai Linda, táborvezető pedagógus.

Hozzátette: idén van három nagycsoportos ovis is, akik szeptembertől lesznek iskolások, ők nagyobb testvérekkel érkeztek. Illetve nagyon sok az elsős, másodikos, harmadikos diák. 

A Neoplan busz, amely ingyen szállítja a gyerekeket sajnos nem tud egészen a kapuig jönni, ezért kicsit gyalogolni kell felfelé a dombon, de ez a kicsiknek sem jelent akkora problémát. Egyébként ezt az utat naponta kétszer is megteszik, mert a közeli általános iskolába járnak ebédelni, ahonnan még visszamennek délutánra a táborba. Ennyi mozgás viszont nem hiszi, hogy megártana bárkinek – emelte ki a táborvezető. 

Az irányított elfoglaltságok délelőttre és délutánra tagolódnak és általában meghatározott napirend szerint zajlanak. Minden nap van sportprogram, kézműves foglalkozás, rossz időben vagy nagy melegben pedig kártya, sakk vagy társasjáték. Ebéd után az árnyékban pihennek a gyerekek, azonban a délutáni hazaindulás előtt még szokott lenni tréfás csapatverseny, amelybe bekapcsolódhatnak – sorolta a pedagógus. 

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában