Véradás

2022.07.19. 11:30

Kevesen mennek el „csak úgy” vért adni

Nincs kezelhetetlen vérhiány az országban és Borsod-Abaúj-Zemplénben sem, de a vérkészítményekből soha nem elég.

HM

Forrás: MW

Sem az országban, sem Borsod-Abaúj-Zemplén megyében nincs vérhiány – tájékoztatta az Észak-Magyarországnak az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) kommunikációs osztálya. Azért kérdeztünk erre rá, mert olvasónk jelezte, a kezelőorvosok hívták fel mint hozzátartozó figyelmét az irányított véradás lehetőségére: édesanyja a kórházban fekszik és vérre volt szüksége, ezért kérték, hogy „gyűjtsenek vért” a számára. Felmerült bennük, hogy vajon a vérhiány-e az oka a kérésnek, de kiderült, szó sincs erről.

„A vér más anyaggal nem pótolható, így a betegek vérkészítménnyel történő ellátása a véradókon múlik, akik ellenszolgáltatás nélkül, önként segítenek a betegeken, hosszú éveken, akár évtizedeken keresztül – írja válaszlevelében az OVSZ kommunikáció. – A véradás e  klasszikus formája mellett 2005 óta van lehetőség irányított véradásra, arra, hogy rokonok, ismerősök, egy megnevezett beteg gyógyulásának támogatására adjanak vért, az országon belül bárhol”.

Becserélik

Mi történik, ha valakinek nem sikerül elegendő vért „szereznie”? Szenvedhet-e hátrányt? – kérdeztük.

„A beteg kórházi ellátásának nem feltétele az irányított véradás. Az irányított véradás gyakori pszichológiai hatása, hogy sokan nem mennek el „csak úgy” vért adni, viszont ha ismerik a beteget, akkor sajátjuknak tekintik a problémát és nagyobb hajlandósággal adnak vért. Sokan közülük vissza is térnek, és rendszeres véradókká válnak” – válaszolták.

Megtudtuk: az OVSZ 2021 őszén átalakította az irányított véradást, amelyet a nemzetközi transzfúziológiai gyakorlat változása tett szükségessé.  Az új szabályozás értelmében, az addigi, jól ismert, a közvetlen donor-beteg kapcsolaton alapuló „direkt irányított” véradás 2021. október 4-e után már csak a beteg írásos nyilatkozata alapján, és vércsoport-egyezés esetén valósulhat meg. Ugyanakkor, 2021. október 4. óta „támogató irányított” véradásra is lehetőség nyílik. Ez esetén a véradó és a beteg vércsoport-egyezése nem követelmény.

Ez a pár mondat válasz arra a kérdésünkre is, miszerint befolyásolja-e az irányított véradást a beteg és a véradó vércsoportja. Az OVSZ magyarázata szerint a leadott vér az országos készletbe kerül, a kedvezményezett beteg pedig a számára gyűjtött mennyiségnek megfelelően, „becseréléssel”, a központi készletből kap számára kompatibilis vérkészítményt. Ez a forma - ugyanúgy, mint a direkt irányított véradás - létrejöhet rokonok, ismerősök körében, de akár - az adatvédelmi szempontok figyelembevételével – közösségi gyűjtés alapján is, egy megnevezett beteg gyógyulásának támogatására. Támogató véradás esetén a véradónak csak annyit kell tennie, hogy adatfelvételkor egy nyilatkozaton megadja a beteg nevét és TAJ-számát.

Kérdeztük még, hogy hétvégén miért nem lehet irányítottan vért adni. Az OVSZ válaszában hangsúlyozta, folyamatos egészségügyi szolgáltatási kötelezettségük a vérkészítményre szoruló betegek ellátására terjed ki. Véradásra az előzetesen meghirdetett helyszíneken és időpontokban biztosítanak lehetőséget, jellemzően munkanapokon. A véradási eseményeikről 2 hétre előre lehet informálódni a honlapjukon. Ugyanitt részletes tájékoztatást is nyújtanak a véradás általános adminisztratív és egészségügyi feltételeiről, a COVID járvánnyal összefüggő óvintézkedéseikről, továbbá az irányított véradásról szóló tájékoztató és formanyomtatvány is megtalálható. Aki először kíván irányított véradással segíteni, annak mindenképp érdemes tájékozódni a honlapjukon. Irányított véradásra minden véradáson van lehetőség, a szándékot az adatfelvételnél szükséges jelezni. 

Nyáron is fontos a véradás

A nyári hónapokban, a szabadságolások és az oktatási szünet idején hagyományosan csökken a véradási aktivitás. A megfelelő vérkészlet biztosításához azonban ilyenkor is napi legalább 1600-1800 véradó megjelenésére van szükség az országban, tájékoztatta lapunkat a Magyar Vöröskereszt megyei szervezete. A cél az, hogy minél többen látogassanak el a szervezet weboldalára és ott a véradási helyszínkereső segítségével válasszanak egy számukra megfelelő véradóeseményt, majd menjenek el önkéntesen segíteni, azaz vért adni.

Miskolcon az alábbi helyszíneken lehet vért adni a héten. Bárki adhat vért, aki egészségesnek érzi magát és elmúlt már tizennyolc éves, de még nem töltötte be a hatvanötödik életévét. A véradások az Országos Vérellátó Szolgálat szigorú szakmai előírásainak köszönhetően jelenleg is biztonságosan és zavartalanul látogathatók. Fontos, hogy a véradásra indulók fogyasszanak megfelelő mennyiségű ételt és folyadékot, valamint vigyenek magukkal személyi igazolványt, lakcímkártyát és TAJ kártyát. 

Kiemelt véradási időpontok

Július 20. (szerda) Miskolc, megyeháza 10:30-13.30

Július 20. (szerda) Miskolc, Praktiker áruház 15:00-17:00

Július 22. (péntek) Miskolc, Toborzó iroda 9:00-11:00

Július 22. (péntek) Miskolc, Szinvapark 12.30-14:30

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában