Helyreállítás

2022.07.19. 20:00

Amit vállalt az ónodi önkormányzat, teljesítette, segített a viharkárosultaknak

A legnagyobb probléma az az ónodi polgármester véleménye szerint, hogy hiányzik az öngondoskodás, pedig saját erőből is sok minden megoldható lenne, az építőanyag megvan hozzá.

NHK

Ónodon házak egész sora ment tönkre a viharban

Fotó: Ádám János

A napokban Ónodon forgatott az egyik kereskedelmi televízió stábja. Az elkészült híradós riportban két család és egy helyi jogvédő beszél arról, hogy nem kapnak segítséget az áprilisi nagy vihar után a házukat ért károk helyreállítására. Tarnóczi József, Ónod polgármesterét kértük, hogy adjon választ a felvetett sérelmekre.

Három család panasza

A viharkárok helyreállítását vállalták, nem pedig a lepukkant házak újjáépítését – mondta Tarnóczi József. A nagy erejű szél és eső 37 ingatlanban tett kárt, több helyen megbontotta a tetőt. Valamennyi ott élő családnak segítséget nyújtottak. Ebből 34-en meg tudták csinálni kalákában, közösen az önkormányzat embereivel, barátok és családtagok bekapcsolódásával. Mindössze három család nem volt erre képes – hangsúlyozta a polgármester. Hozzátette: az egyik a riportban említett ház azonban már annyira elhanyagolt volt már a vihar előtt is, hogy gyakorlatilag a kidőlés környékén áll, ezért azzal már nem tudnak mit kezdeni. 

Forrás: Ádám János

Hiányzik a szándék

Önkormányzatnak négy közmunkása van, akik nem szakképzett építőipari dolgozók, ők segítettek a tetőcserepek pótlásában, fóliázásban tavasszal. A riportban nyilatkozó Kótai Sándorné házára is új tető került, csupán a homlokzatot kellett volna maguknak megcsinálni, amihez az anyagot biztosította az önkormányzat. A nyugdíjas hölgy fiai életerős fiatalemberek, akik az építőiparban dolgoznak, tehát alkalmasak arra, hogy megcsinálják a munkálatokat – hangsúlyozta a polgármester. Ahol volt a család részéről együttműködő szándék, ott megoldódott minden probléma. 

Maga a polgármester járta a tüzépeket a megyében, hogy a már nem gyártott cserepek pótlására találjon megfelelőeket, mert volt olyan, ahová csak néhány lepergett darabot kellett visszatenni. A Farkas családnál, ahol az anyuka dolgozik, férje pedig mozgáskorlátozott, szintén sérelmezték, hogy nem segít nekik senki. Náluk például visszakötötték az áramot, mert a vezeték leszakadt a viharban. Ez 200 ezer forintjába került az önkormányzatnak – tudatta a polgármester.

Az enyészeté a ház

Az említett utca végén van egy 30 éve elhanyagolt ingatlan, semmit nem csináltak rajta ez idő alatt, az már nem helyre állítható, hiszen a vihar előtt is rossz állapotban volt statikailag – mondta Tarnóczi József. Sajnos nincs mire felrakni a tetőt, mert a falak lassan összedőlnek. Egy egyedül élő nyugdíjas férfi lakik benne, akinek felajánlotta a polgármester, hogy szociális otthonba intéz neki helyet soron kívül. A ház teljes újjáépítésére ugyanis nincs pénze az önkormányzatnak.

Régi gépek

A riportban elhangzott az is, hogy hulladék maradt az utak mentén, Az, hogy van még ott törmelék, az tény, el fogják szállítani, csak a traktoruk, amely 1986-os évjáratú, éppen elromlott, a napokban talán megjavítják, a teherautójuk is gyengélkedik, a kis traktorral pedig a hőség miatt folyamatosan locsolnak – emelte ki a polgármester. Egyébként megmaradt építőanyagot még tudnak adni a családoknak, csak kérni kell és hozzáadni a saját munkájukat, amelyre megvan a képességük – tette hozzá. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában