II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, Miskolci Egyetem

2022.06.12. 14:00

Közös gyökerek, közös jövő

A szakmai kapcsolatok mellett az emberi kapcsolatok is fontosak a kárpátaljai főiskola és a Miskolci Egyetem között.

ÉM

Forrás: ME

Fotó: VEGH CSABA

„Jó szándékkal és figyelemmel fordulunk egymás felé. Az egymáshoz látogatásokból pedig mindig kialakul valami, ami épít bennünket. Ebből a mai találkozásból is tudunk majd építkezni. Mi nagyon örülünk annak, hogy a miskolci kollégák saját munkáikba időnként bevonják a mi munkatársainkat, és természetes volt, hogy mi aztán fordítva, a saját projektünkbe kérjük az ő közreműködésüket. Ezek a közös publikációk, a közös projektekben való részvétel olyan szakmai és emberi kapcsolatot teremt a két intézmény munkatársai között, ami emberileg is közelebb hoz bennünket” – mondta Csernicskó István, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora a Miskolci Egyetemen tett látogatásakor. Hozzátette: amikor hallgatóik Miskolcon tanulnak Erasmus-ösztöndíjjal vagy Makovecz-ösztöndíjjal, a jó gyakorlatokat, jó tapasztalatokat elviszik a beregszászi intézménybe, és a kárpátaljai magyar közösséget erősítik. 

A beregszászi főiskola rektora megemlítette, hogy az ukrán háború idején több hallgatójuk és oktatójuk is a Miskolci Egyetemen tartózkodik, és nemcsak szállást kapnak, hanem a tanulmányaikat folytatják vagy részt vesznek az oktatói-tudományos életben. 
Prof. dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora kiemelte: több területen van együttműködés a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola és a Miskolci Egyetem között. Közös kutatásokban vettek részt, közös konferenciákat szerveztek, együtt tevékenykednek a közös történelmi múlt feltárásában. A beregszászi intézmény fontos szerepet tölt be abban, hogy a kárpátaljai magyarság egyben maradjon, jegyezte meg prof. dr. Horváth Zita. 

Többféleképp segítenek 

„A hozzánk forduló kárpátaljai oktatóknak nemcsak szállást biztosítunk, hanem be is tudnak kapcsolódni a szakmai munkába. Ugyanezt tudjuk kínálni a hallgatóknak. Különböző módokon próbáltunk gyűjteni az egyetemi gyűjtőpontokon tartós élelmiszert, higiénés termékeket, jó minőségű ruhákat és készpénzt. Az egyetem fenntartó alapítványával, az Universitas Miskolcinensis Alapítvánnyal közösen pedig jótékonysági hangversenyt szerveztünk a Bartók Béla Zeneművészeti Karunk közreműködésével, amelynek a bevételét a beregszászi partnerintézményünk javára ajánlottuk fel.” 

Prof. dr. Horváth Zita a találkozó alkalmával átadta a jótékonysági koncert készpénzben beérkezett bevételét Csernicskó Istvánnak. A bankszámlára érkezett összeget már korábban átutalta az Universitas Miskolcinensis Alapítvány. A Miskolci Egyetem rektora elmondta, hogy nemcsak egyetemi polgárok, hanem külsős szervezetek is adakoztak, köztük például a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara is jelentős összeget ajánlott fel. A két intézmény közös munkája a közeljövőben megjelenő Kárpát-medence földrajza című kötet, melynek a népességföldrajzzal foglalkozó fejezetét a Miskolci Egyetem oktatói írták.

(A borítóképen: Csernicskó István és Prof. dr. Horváth Zita)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában