Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Értékek Kézműves Fesztivál

2022.05.07. 12:00

A megye kézműves értékei körül forgott ez a nap

A Megyeháza udvara adott otthont pénteken az I. Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Értékek Kézműves Fesztiválnak.

Szaniszló Bálint

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat mindig is kiemelt figyelmet fordított a hagyományápolásra, a megye értékeinek megismertetésére és népszerűsítésére. Küldetése a megye egyedülálló kincseinek felkutatása és továbbörökítése az utókor számára. Ennek az alapelvnek a jegyében első alkalommal rendezték meg a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Értékek Kézműves Fesztivált a Megyeháza udvarán. A kezdeményezés mellé állt az MVM-csoport mint kiemelt támogató.

„Megyénk messze földön is híres kézművesei nemcsak hagyományos, hanem a modern, újragondolt, a magyar hagyományokból merítkező termékeiket is felsorakoztatták ezen a seregszemlén” – fogalmazott Tállai András országgyűlési képviselő a megnyitón.

A Pénzügyminisztérium államtitkára felidézte, hogy a vásárok mélyen gyökereznek a magyar históriában. Szent István király volt az első olyan államfője az országnak, aki törvénybe beiktatta a vásártartás jogát. A szent királyunk kora óta eltelt évezredben a vásárok komoly társadalmi, gazdasági tényezőkké nőtték ki magukat a magyar közösség életében. Ez az alapelv a mai kor embere számára is iránymutató.

A vendégszeretet megismerése

„A megye értékei között járhatok-kelhetek ezen a fesztiválon, így teljességgel otthon érzem magam.” Ezt már dr. Alakszai Zoltán, Borsod-Abaúj-Zemplén megye kormánymegbízottja mondta. Úgy fogalmazott: „Ha valaki igazán meg akar ismerni egy tájegységet, akkor ne csak a látványosságokat, a természeti kincseket keresse, hanem szánjon időt az ízek, a hagyományok és az ott élő emberek vendégszeretetének megtapasztalására is. Erre ad kiváló lehetőséget ez a seregszemle. Ez a fesztivál alkalmat ad arra, hogy büszkélkedjünk értékeinkkel.”

„A hagyományőrzés jóval több mint az ősök előtti tisztelet. Identitáserősítő szerepe és a térséghez, közösséghez való tartozás érzésének növelése elvitathatatlan érdeme. Ezt a megyei önkormányzat is felismerte, és számos olyan program szervezésében vállal főszerepet, amelyek népszerűsítik helyi értékeinket, hozzájárulva ezzel a megye gazdasági fellendüléséhez is.” Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke ezekkel a mondatokkal indította útjára az I. Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Értékek Kézműves Fesztivált, amely – remények szerint – egyben egy hagyomány kezdete is.

A Megyeháza udvarán többtucatnyi termelő portékája várta a vásárlókat. A kézművesek igyekeztek a gyártási folyamatokba is bevezetni a látogatókat. A fesztiválszínpadon pedig közben megyei tehetségek adtak számot tudásukról.

Nézze meg videónkat is!

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon

(A borítóképen: Kóstolásra is volt lehetőség. Fotó: Ádám János)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában