Könyvbemutató

2022.03.08. 13:00

Emlék az Úz völgyében harcoló katonáknak

Az első világháború emblematikus eseményeiről szól a megyeházán hétfőn bemutatott könyv.

Bacsó István

Fotó:

A százöt évvel ezelőtti Úz-völgyi harcokra emlékező mű az erdélyi Sepsiszentgyörgyben jelent meg. Az események pontos leírásának és dokumentálásának szükségességét és időszerűségét a 2019-es román–magyar konfliktus indokolta, amikor az ott élő magyarok élőlánccal próbálták megvédeni a katonai temetőt, ahová a románok erővel betörtek, hogy felavassák saját sírkertjüket. 


Az „Előre az Úz völgyében” című kötetben feldolgozott történethez szorosan kapcsolódik Miskolc, hiszen az ottani harcokban több had­osztály mellett a miskolci 10. honvéd gyalogezred (tízes honvédek) is részt vett. A hősiesen helytállt ezred emlékét utcanév is őrzi a városban. A kiadvány nem történelemkönyvnek készült, hanem korabeli levéltári iratok, dokumentumok, visszaemlékezések alapján mutatja be az eseményeket az olvasónak, hogy pontosan dokumentálva legyen a történelem. 


A könyvbemutatón Szabó Gergely, a megyei közgyűlés alelnöke hangsúlyozta, hogy hiánypótlónak tartja ezt a művet, mert lassan elfelejtődnek azok a katonák, akik ott harcoltak a hazáért. Ma már sok miskolci sem tudja, kik voltak a tízes honvédek, akik többek között az Úz völgyében is harcoltak az első világháborúban. A bemutatón részt vett Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke, dr. Gerőcs-Tóth Andrea, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal főigazgatója, Gottfried Barna történész, levéltáros, aki bevezetőt írt a könyvhöz, valamint Nagy Zoltán történész, a Kovászna megyei közgyűlés tanácsnoka.
 

(A borítóképen: Hiánypótló kiadvány született Szabó Gergely szerint)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában