Ingyenesen elérhető jelzőrendszer

2022.02.24. 11:30

Segítség gombnyomásra

Ingyenesen elérhető jelzőrendszer kiépítését kezdi meg a kormány 65 év fölöttiek számára.

Bacsó István

A huszonöt év alatti fiatal munkavállalóknak biztosított adókedvezmény után most a hatvanöt év fölöttieknek nyújt segítséget a kormány a Gondosóra néven most induló új projektben, jelentette be Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára Hernádnémetiben, egy eszközbemutatóval egybekötött sajtótájékoztatón. 

 

Alanyi jogon jár 

 

A négy évre tervezett programban minden hatvanöt éven felüli magyar állampolgár alanyi jogon kap majd egy ingyenes jelzőeszközt, amelyhez 24 órás diszpécserszolgálat kapcsolódik. A rendszer kiépítése folyamatosan zajlik, a leginkább egy nagy karórához hasonlító jelzőeszköz igénylésére az előzetes regisztráció már lehetővé vált. A regisztrációs felület a www.gondosora.hu internetes oldalon érhető el.

 

„Ez a lépés a digitális idősgondozás kiépítésének mérföldköve lesz Magyarországon, jelentősen növelve az otthonukban gyakran magányosan tartózkodó szépkorúak biztonságát” – mondta az államtitkár. Hozzátette: „Az elmúlt évek intézkedései is mutatják, hogy a kormány elkötelezett a családi kötelékek megerősítésében. A ma bemutatott fejlesztéssel az idősek biztonságát és biztonságérzetét szeretnénk első helyre tenni. Elsősorban azokét, akik saját otthonukban szeretnének lakni, akár családban vagy egyedül is. Felmérések igazolják, hogy az idősek mindenekelőtt ezt választják. Ők azokat a szolgáltatásokat, segítségeket keresik – illetve a hozzátartozóik –, amelyek lehetővé teszik a biztonságos otthon maradást, a saját lakásban élést. Ezért indítjuk el a Gondosóra programot, amelyben, ezt a pici jelzőeszközt szeretnénk eljuttatni azokhoz, akik ezt igénylik.”

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a program hosszabb távú, négyéves lesz, a rendszer kiépítése folyamatos, tehát nem mindenki egyszerre léphet be, hanem a bővítés ütemében egyre többen. Az eszköz nem önmagában működik, hanem egy komoly hálózattal, diszpécserközpontokkal együtt, ahol élő munkatársakhoz futnak be a jelzések.

 

Koncz Zsófia országgyűlési képviselő mindenekelőtt köszöntötte az időseket, a hernádnémeti Vidám Nagyik Egyesület nagy számban jelen lévő tagjait, és méltatta azokat az erőfeszítéseket, amelyeket a mindennapokban tesznek azért, hogy valóban vidáman és hasznosan teljenek a napjaik. Csigatésztát csinálnak, kulturális műsorokkal lépnek fel, a település életében nagyon fontos szerepet töltenek be. Gratulált Orosz Zsolt polgármesternek ahhoz, hogy Hernádnémetiben minden korosztálynak próbálnak és tudnak jó lehetőségeket biztosítani. Nagyon jó az óvoda, az iskola, van saját uszoda és idősek otthona is. Ezek nagyon vonzóak a családok részére, hiszen minden korosztályról gondoskodnak. Nem véletlen, hogy a település lakossága nő a beköltözések és a születések miatt. Hernádnémeti egy élhető hely, Miskolc és Szerencs közelében – mondta Koncz Zsófia.

 

(A borítóképen: Fülöp Attila, Orosz Zsolt és Koncz Zsófia adták át az időseknek a biztonságukat segítő Gondosórákat)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában