Egészség

2022.02.10. 18:00

Fontos az önvizsgálat

Az időben felismert mellrák jó eséllyel gyógyítható.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Öntudatos és erős nő, aki tudja, mit akar. Ez a kijelentés az, amelyet nőként nap mint nap sulykolunk, azonban sajnos életünk nem minden területén cselekszünk eszerint. Mindennap keményen dolgozunk, óvjuk családtagjainkat, és ha kell, akár erőnkön felül is gondoskodunk szeretteinkről, azonban mindezek mellett sokszor megfeledkezünk önmagunkról. A sok teendőnk és feladatunk mellett fontos, hogy önmagunkra is szánjunk időt, és ezt ne csak felszínes módon tegyük. Az „énidőként” emlegetett szépségápolási rutinunk, esetleges edzéstervünk mellett foglalkozzunk mélyebbre hatóan egészségünkkel is, figyeljük a testünk által küldött jeleket, és tanuljuk meg, hogy havonta néhány perc akár az életünket is megmentheti. Többek között erre is emlékeztet a februári rákellenes világnap, melynek alkalmából az Avon szakértői dr. Drajkó Veronika, Az Emlőrák Gyógyításáért Alapítvány elnöke közreműködésével összegyűjtötték a nők körében egyik leggyakrabban előforduló daganatos megbetegedésre, az emlőrákra utaló lehetséges tüneteket, amelyek rendszeres ellenőrzésével nagy eséllyel időben észlelhetjük a kialakult betegséget. 

 

„Az időben felismert mellrák nagy eséllyel gyógyítható, ezért is kulcsfontosságú, hogy a nők havonta egyszer végezzék el a mindössze öt percet igénybe vevő emlőönvizsgálatot. Habár az érintettek sok esetben maguk észlelik először a mellrákra utaló jeleket, fontos megjegyezni, hogy az otthonunkban elvégzett önvizsgálat nem helyettesíti a mammográfiás vagy emlőultrahangos vizsgálaton való rendszeres részvételt, hiszen vannak olyan esetek, amikor csak orvosi berendezésekkel vesszük észre a rossz­indulatú daganatot” – nyilatkozta dr. Drajkó Veronika, Az Emlőrák Gyógyításáért Alapítvány elnöke. 

 

Testünk jelzései 

 

„Amennyiben valaki bármelyik mellrákra utaló tünetet észleli magán, haladéktalanul keresse fel háziorvosát, és kérjen beutalót szakorvosi vizsgálatra” – tette hozzá a szakértő. A mindennapi rohanásban fontos, hogy ne feledkezzünk meg önmagunkról. Ismerjük testünket, és figyeljünk jelzéseire. Egészségünk a saját felelősségünk, amelyet óvnunk kell, hiszen szeretteinknek sokáig szükségük lesz ránk.

 

Tünetek, amelyek a mell daganatára utalnak, havonta ellenőrizzük!

 

– A kézzel kitapintható csomó a mellrák leggyakrabban észrevehető jele. A mellben, a hónaljban vagy a kulcscsont alatti területen kialakult csomó a legtöbb esetben nem jár fájdalommal. 

 

– Valamelyik mell, vagy egy részének duzzanata: a mell a menstruációt megelőző napokban, vagy várandósság alatt is megduzzadhat, tapintása fájdalmas lehet, azonban a mellek alakjának vagy méretének szokatlan megváltozása, vagy a két mell között hirtelen kialakuló asszimmetria egyaránt a mellrák jele lehet. A mellek méretének hirtelen csökkenésére is fontos odafigyelni. 

 

– A bőr textúrájának megváltozása: a bőr szabad szemmel látható vagy kitapintható megváltozása, irritációja is problémát jelezhet. Gyakori a szakértők által narancshéj­tünetnek nevezett elváltozás, amikor a mell bőrén a narancs héjára emlékeztető kis gödröcskék jelennek meg, a pórusok jól láthatóan kitágulnak. 

 

– Piros folt vagy kiütés a mell bőrén és/vagy a mellbimbó körül: a bőr textúrájának változása mellett a mellen megjelenő foltok, vagy a mellbimbó kivörösödése, megvastagodása is utalhat emlődaganatra. 

 

– Mellbimbó fájdalma, megváltozása: mellrákra utalhat, ha a megszokotthoz képest megváltozik a mellbimbó. Ha szokatlan fájdalom lép fel, esetleg a mellbimbó befelé fordul, helyzete, alakja vagy színe megváltozik, akkor mihamarabb orvoshoz kell fordulni. 

 

– Mellbimbó váladékozása: várandósság és szoptatás időszakában normális a mellbimbók váladékozása, azonban ezek hiányában komoly problémát jelezhet. A mellbimbó pirosas, zöldes vagy szagos nedvedzése a mellrák mellett akár az agyalapi mirigy megbetegedésére is utalhat. 

 

– Fájdalom jelentkezése a mellben vagy a hónaljban: a mellrák láthatatlan és kitapinthatatlan tünettel is jelentkezhet. Ha a ciklussal összeegyeztethetetlen, nem múló fájdalmat tapasztal a nő a mellében vagy hónaljában, az bajt jelenthet, ezért érdemes azonnal orvoshoz fordulni. 

 

(A borítóképen: Nők rózsaszín szalaggal: a kitűző a rákszűrés fontosságára hívja fel a figyelmet)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában