Újszerű módszer

2022.01.02. 13:00

Munkanélküliből munkaerő

Újszerű, eddig nem alkalmazott módszerekkel készítette föl a Recik Alapítvány az embereket a munkavégzésre.

ÉM

Forrás: MW

Fotó: Pezzetta Umberto

– Az elmúlt 20 évben több ezer megyénkben élő, hátrányos helyzetű embernek próbált támogatást biztosítani a Recik (Regionális Civil Központ) Alapítvány. A cél az volt, hogy az emberek képessé váljanak maguk és családjuk számára foglalkoztatás által méltóbb életkörülményeket biztosítani – mondta Szendrák Dóra, az alapítvány elnöke. – Ugyanakkor azt tapasztaltuk, hogy a munkáltatók elvárásai egyre inkább távolodnak az álláskeresők képességeitől. A helyi munkaerőpiacnak komoly tartalékai vannak, azonban jelentős részük segítség nélkül nem tud kilépni a munkaerőpiacra. Fontos a munkavállalók munkára kész állapotát elősegíteni, a szocializációs hátrányokat leküzdeni. Erre próbáltunk újszerű, eddig nem vagy kevéssé ismert és alkalmazott módszereket kidolgozni. A programban a PractiWork informatikailag támogatott eszközpark segítségével, gyakorlati feladatmegoldások végzése közben mértük a bevont 105 fő különböző kompetenciáit, amiről egy úgynevezett kompetenciatérkép készült, ahol kirajzolódtak a meglévő, kiemelkedő kompetenciák és képességek, valamint a fejlesztést igénylők is. Ez utóbbira és a munkáltató által elvárt képességek erősítésére épült a 30 órás fejlesztési program. Mindezt egy éven át tartó, mentori támogatás egészítette ki. 

 

Javultak a mutatók 

 

Hozzátette: a programban a kompetenciák három körét vizsgálták. Az egyik a tudás, a kognitív képességek, a szabálykövetés és a problémamegoldás. A másik a szenzomotoros képességek, mint a kézstabilitás, kézügyesség, a gyors reagálás. A harmadik a személyiségjellemzők, mint a felelősségvállalás, motiválhatóság, önállóság, tanulási képesség és terhelhetőség. A fejlesztés eredményeként a célcsoport munkavégzési képességei utolérték, valamint több területen meghaladták az összeszerelő üzemekben dolgozó referenciacsoport értékeit, a személyiségjellemzők terén például javult a terhelhetőség és a stressz­tűrő képesség. A fejlesztés hatása tartósnak bizonyult egy éven túl is. A külső mentori támogatás nyújtotta bátorítással sokan képessé váltak munkába állni, így nőtt a versenyszférában foglalkoztatottak száma, az inaktívak száma pedig több mint a felére csökkent. Az informatikailag támogatott kompetenciamérés előnye, hogy gyors, hatékony és a foglalkoztatói igényekre szabható a mérés. Objektív mérésen alapul, így lehetőség nyílik kiszűrni a döntést befolyásoló szubjektív benyomásokat és előítéleteket. A hatékonyságot növeli, hogy csoportosan végezhető és élményalapú. A módszer használható a munkavállalók toborzási és kiválasztási folyamataiba illesztve, a betanítás és beillesztés támogatására, a meglévő munkavállalók kompetenciaprofiljának ­meghatározására, a foglalkoztatottak fejlesztésére, motiválására – hangsúlyozta az elnök.

 

(A borítóképen: A készségfelmérésnek fontos a szerepe)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában