Gyász

2022.01.01. 10:09

Meghalt Kállai Gábor nemzetközi sakknagymester

Életének 63. évében december 31-én elhunyt Kállai Gábor nemzetközi nagymester, edző, szakíró, kommentátor, a néhai Kállai István író-humorista fia, aki a Nemzetközi Sakk Szövetség szenior trénereként is tevékenykedett. 

Kolodzey Tamás

Forrás: Ém-Archívum

A Magyar Sakkozásért Alapítvány a kiváló sportemberről megemlíti, hogy Kállainak 14 éves korától kezdve minden percét a sakkozás töltötte ki: 1982-ben nemzetközi mesteri, 1995-ben pedig nagymesteri címet szerzett. Ribli Zoltán és Polgár Zsuzsa nagymesterek szekundánsaként is tevékenykedett, valamint tucatnyi sakk-könyv szerzője és több újság sakkrovatának vezetője volt. Magas fokú intelligenciája, kitűnő előadókészsége és humora miatt a televíziókban is gyakran szerepelt, ahol mindig óriási lelkesedéssel, ötletekkel népszerűsítette a sakkot. Élete legjelentősebb sikerét szövetségi kapitányként érte el, amikor 2002-ben a bledi sakkolimpián a dobogó második fokáig vezette a magyar férfiválogatottat.


A Kasparov Chess Foundation keretein belül is számos kiváló tanítványa volt a tengerentúlon. Számtalan vezetői és társadalmi pozíciót töltött be a hazai sakkéletben és szeretett klubjában, az MTK-ban, ahol az utolsó éveiben edzősködött is, emellett tíz évig a Magyar Sakkozásért Alapítvány egyik motorja volt.
Ezer szállal kötődött Miskolchoz is, ahol évekig az MSSC négyszeres bajnokcsapatának tagjaként tologatta a figurákat. Asztalhoz ült a Bajnokcsapatok Európa Kupája tornákon, amelyeken kiváló teljesítménnyel járult hozzá csapata hatodik helyéhez.

Kállai Gábor, Kertész Imre Nobel-díjas író, Kállai István író-humorista, és Esterházy Péter író


Az elmúlt hónapokban azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy meghökkentő ötlettel állt elő: azt javasolta, hogy a sportági világszövetség, a FIDE vegye fontolóra javaslatát. Ennek megfelelően kampányt indított azért, hogy a lovaglás helyett a sakk legyen az öttusa ötödik száma.


Kállai Gábor váratlan, korai távozásával a magyar sakk társadalom hatalmas veszteséget szenvedett. Temetéséről később intézkednek, a Magyar Sakkozásért Alapítvány a saját halottjának tekinti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában