Program

2022.01.26. 13:00

Kifizetik az ivartalanítást

Ivartalanítási programjával támogatja a rászoruló gazdikat az Orpheus Állatvédő Egyesület.

DA

Forrás: OÁE

Magyarországon sokkal több állatot szaporítanak, mint amennyi felelős gazda van. Ez is az oka annak, hogy a kóborrá váló négylábúak száma nem csökken. A felelőtlen állattartók sok esetben utcára dobják kedvenceiket. Az elhagyott, kitett, gazdátlan állatok tovább szaporodhatnak, de legtöbbször az utcán kínok között pusztulnak el. Az áldatlan állapotoknak, a kóborkák egyedszámának csökkentésére ivartalanítással van csak esély. Ezért kezdődött meg az Országos Ivartalanítási Program (OIP). Az Orpheus Állatvédő Egyesület 2022 első felében 300 állat ivartalanítását támogatja. Így több ezer potenciálisan túlszaporított kutyával és macskával lesz kevesebb – írja közleményében a szervezet. 

 

Telt házas menhelyek 

 

– Magyarországon több mint másfél-két millió kutya van az országban. Évek óta szélmalomharcot vívunk a felelős állattartásért. Sajnos legfőképpen falvakban, illetve városok külső területein szaporodhatnak szabadon az ebek és a macskák – mondta Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület elnöke. – Az állatmenhelyek és a gyepmesteri telepek a felelőtlen emberek miatt nehezen, folyamatosan telt házzal működnek. 2022. januártól az állatok illegális szaporítása bűncselekménynek minősül. Így mindenkit ivartalanításra buzdítunk a kóborrá váló négylábúak számának csökkentése érdekében. 

 

Ha tudnak, segítenek 

 

Minden gazdinak magának kell gyakorolnia a felelős állattartói tevékenységet. 

 

– Amennyiben valakinek problémája akad, és megkeres bennünket vagy más állatvédő szervezetet, akkor biztos, hogy igyekszünk, lehetőségeinkhez mérten segíteni neki. Például, ha jelentkeznek nálunk, hogy szeretnék ivartalaníttatni a kutyájukat vagy macskájukat, akkor ennek egy részét tudjuk támogatni ivartalanítási programunk keretében. Kétmillió forintos keretünk van erre, amíg ez kitart, addig fogadjuk a gazdikat. Ez az összeg egyébként csepp a tengerben, mert egy szuka ivartalanítása 40 ezer forintba kerül – fejtette ki az állatvédő. A jelentkezőktől csak annyit kérnek, hogy támasszák alá, hogy szükséget szenvednek. 

 

Online jelentkezéssel is 

 

– Alacsony jövedelemmel rendelkezők, nyugdíjasok, állataikat udvaron tartók kérhetik az ivartalanítási költségek támogatását nálunk. Jelentkezni 2022. február 20-ig a www.orpheus.hu üzenetküldő felületén – név, telefonszám, e-mail-cím megadásával – vagy az Orpheus Állatvédő Egyesület, 6701 Szeged, Pf. 929. címre postai levélben – név, telefonszám, település megadásával – lehet. Az üzenetben szükséges megindokolni a kérést és leírni azt is, hogy hol és mennyiért végeznék el a műtétet. Válaszlevélben az egyesület jelzi, hogy a felmerülő költségek mekkora mértékét tudja átvállalni, az éppen rendelkezésre álló forrás szerint. Számla ellenében utólagosan tudjuk visszatéríteni a felmerülő költségek előzetesen meghatározott részét – tájékoztatott az egyesület elnöke.

 

(A borítóképen: Szeretnék megelőzni a gazdátlan kutyusok születését)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában