Ezt írtuk anno 2002-ben

2022.01.19. 07:30

Azon dolgoznak, hogy ne ebek harmincadja legyen az Avas

Rekonstrukciós tanulmánytervek készítésére kapott megbízást a Hadas Műterem Kft.

ÉM

Bartók Plusz Operafesztivál

Forrás: ÉM

Rudolf Mihály vezető tervezőt szólaltatta meg az Észak-Magyarország 2002. január 18-án abból a megfontolásból, hogy építészirodája, a Hadas Műterem Kft. kapta a megbízást az önkormányzattól: készítsenek tanulmánytervet a történelmi Avas megújítására. A cikk megjelenésének idején sok konkrétumot még nem lehetett tudni, Rudolf Mihály viszont arra terelte a beszélgetést, hogy az Avasnak a múlt század végén kialakított parkosított, tiszta, kellemes, a sétányok által meghatározott arculata, az egykori vigalmi negyed hangulata mára nagyon lepusztult állapotba került. „Azon dolgozunk, hogy a városnak ez a része ne ebek harmincadja legyen, mint most” – fogalmazott. Szerinte az önkormányzat figyelme a sok vendéget vonzó operafesztivál megrendezése kapcsán fordult az Avas sorsa felé: a helyhatóság szeretné, ha a belváros szomszédságában olyan látható fejlődés indulna el, amit büszkén lehet az idelátogatók elé tárni. Nem pusztán arról van szó – tette hozzá Rudolf Mihály –, hogy az előző századvég állapotát próbálnák visszaállítani. A múlt hangulatát hangsúlyozottan a ma igényeivel, funkcióival kívánják összeegyeztetni.

 

A városháza kalkulációja értelmében a látható munkálatok március táján kezdődhetnek majd, elsőként a Mélyvölgy utca és a Csáti sor rendbetételének 20 millió forintos beruházásával – ez szerepel a húsz évvel ezelőtti írásban.

 

(A borítóképen: Az operafesztivál számára fontos helyszín volt a történelmi Avas. A képen a RockGiovanni című előadás egyik jelenete látható, a kilátó előterében. Mozart Don Giovannijából Szüts Apor készített átiratot)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában