Fűtőmű

2022.01.06. 15:00

A nagy álmodás, foglalással

Az egyesület, amelyik kimondta: legyen Erőmű a fűtőműből.

Bujdos Attila

Forrás: Bujdos Tibor

Az egyetemi fűtőmű kulturális-művészeti hasznosításának lehetőségére a nyilvánosság adta lehetőségekkel élve az Erőmű Kortárs Művészeti Egyesület hívta fel a figyelmet. Országos hír lett belőle, amikor 2004. december 16-án jelképesen elfoglalták a Miskolci Egyetem melletti üresen álló épületet.
 

Az Erőmű legyen veled! 
 

A foglalást jelezve kitűzték az épület kéményére az Erőmű zászlaját, rajta jelmondatukkal: az Erőmű legyen veled! – számolt be róla az Észak-Magyarország másnap. 

 

Zemlényi Attila költő, az Erőmű elnöke törekvéseiket összegezve elmondta: a művészekből, művészetet pártoló lokálpatriótákból alakult egyesület egyebek között arra vállalkozik, hogy a miskolci művészek alkotásainak nyilvánosságot teremtsen a világ számára, és a világ művészeti törekvéseivel megismertesse a miskolci közönséget. Nyitott, mindazokkal párbeszédre kész szervezetként jellemezte az Erőművet, akik szintén szeretnék, ha a kultúra közvetítésével megszűnne Miskolc posztacélvárosi megítélése. Az Erőmű elnevezés a miskolci közügyek iránt elkötelezett néhai jogász-szociológustól, Loss Sándortól (1961–2004) való. 

 

A Miskolci Egyetem közleménye több mint egy hónapot váratott magára. És nem az együttműködés szelleme hatotta át: perrel fenyegették meg az „úgynevezett” Erőmű Egyesületet, ha nem hagy fel az „egyetemi terület sérelmére elkövetett” cselekményeivel – a fűtőmű az állam tulajdona volt, a kezelői jogokat az egyetem gyakorolta. Céljai megvalósításához az Erőmű ezt a jogosultságot szerette volna.
 

Tervre terv 
 

Nem lett per az ügyből, elkészítette viszont 2005 márciusára az egyesület az Erőmű Kortárs Művészeti Központ koncepcióját, amelyet a Miskolci Egyetemen, az V. Antropológus Szaknapok keretében mutatta be. Szellemi energiaközpontnak szánták az egyesületiek a volt fűtőművet. 

 

Az egyetem, amelynek a fűtőmű hasznosítására vonatkozó elképzelései addig nem képezték a közbeszéd részét, nem az Erőmű programját támogatta. Az akkori rektor, Besenyei Lajos 2005. márciusában az Észak-Magyarországnak arról nyilatkozott, nekik is felmerültek ötleteik 5-6 éve a fűtőmű hasznosítására, ám akadályt jelent az épület leromlott állaga és a szennyezett talaj. Azt is bejelentette: ha Miskolc elnyeri az Európa Kulturális Fővárosa címet, a program részeként az épület Science Múzeumként funkcionál majd. Gazdasági társaság alakul, megveszi és múzeummá alakítja az épületet. 

 

Az Erőmű Kortárs Művészeti Egyesület koncepciója nem lett része Miskolc pályázatának sem, amellyel az Európa Kulturális Fővárosa címet szerette volna elnyerni – a helyi kulturális politika viszont meglátta a lehetőséget az épület hasznosításában.
 

Barokk opera 
 

Megjegyzendő: kulturális eseménynek tudomásunk szerint végül egyszer lett a helyszíne a volt fűtőmű, Rameau Artemisz diadala című barokk operájából rendezett itt nagy visszhangot kiváltó előadást Kovalik Balázs, 2007 júniusában, a Bartók+... nemzetközi operafesztivál részeként.

 

Az Erőmű Kortárs Művészeti Egyesület kiáltványa (2004)

 

Ha csak az alapján ítélnénk meg a világot, amit Miskolcon látunk belőle, a világ unalmas és rideg: a világ nem kényezteti lakóit szellemi javakkal, nem segít számukra alkotó környezetet teremteni, hogy emberi lényegük legjavát adhassák a maguk és a mások örömére.

 

Miskolcon áll az idő, miközben a világot szerencsére és sajnos már nem csak az alapján kell megítélnünk, amit Miskolcon látunk belőle.

 

Szerencsére, mert tudható, hogy a világ irányzatokhoz tartozó és irányzatokba nem sorolható alkotások sokaságát termi, irányzatokat életre hívó és az irányzatok jogosságát tagadó alkotóknak ad teret. Szerencsére, mert az is tudható, hogy ezek az alkotók és alkotásaik elérhető közelségbe kerültek.

 

És sajnos, mert úgy látszik: Miskolc kimarad ezekből a folyamatokból, és így az sem derülhet ki, hogy van-e elég szellemi erő ebben a városban hozzászólni mindahhoz, ami a világban történik.

 

Hisszük, hogy van.

 

Hisszük, hogy szükség van mindazoknak az összefogására, akik nem akarnak beletörődni, hogy nincs semmi a napi lét mögött/után.

 

Hisszük, hogy sokkal több mutatható meg Miskolcon a világ kulturális javaiból, és nem pusztán azokból, amelyeket a mindenkori kultúrairányítók megmutatásra érdemesnek tartanak.

 

Hisszük, hogy nem új főáramlatokra van szükség, hanem a sokszínűségre, mert a sokszínűség teremtésre ösztönöz.

 

Hisszük, hogy nincsenek kitüntetett területek, hogy a kultúra körébe a művészetek éppen úgy beletartoznak, mint a viselkedés, az életet elfogadhatóvá, elviselhetővé és alkotóvá tevő technikák ismerete.

 

Hisszük, hogy a közösen gondolkodni kész embereknek szükségük van a hitükön és eszméiken túl olyan helyre, amely cselekvésük terepe.

 

Hisszük, hogy az Erőmű ilyen hely: tágassága nem kelti a beszorítottság érzetét.

 

Hisszük, hogy az Erőmű feladata erőt adni alkotáshoz és befogadáshoz. Hisszük, hogy van, és kell hogy legyen ilyen erő, és képesek vagyunk ezt bebizonyítani.

 

AZ ERŐMŰ LEGYEN VELED!

 

 

(A borítóképen: Az egyetemi fűtőmű épülete felújítás előtt és után. A kutatómunkát fogja szolgálni a jövőben...)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában