Kinek a dolga?

2021.12.28. 14:00

Vita a hólapátolás körül

Érdekes kérdés, hogy kié a járda, ki takarítsa le, ha hó esik rá.

Bacsó István

Fotó: Ádám János

Állandó, olykor heves vita tárgyát képezi, hogy kinek kell letakarítania a ház előtti járdát, ha havas vagy jeges lesz. A családi házakban vagy társasházakban élők úgy látják, a járda nem az ő tulajdonuk, hanem a városé, miért nekik kellene tisztán tartani. Az önkormányzatok szerint viszont az ott lakóké a felelősség a takarításért és a balesetekért, ha bekövetkeznek a takarítás elmaradása miatt. Hol az igazság?
 

A szabály az szabály 
 

Az értelmezési problémát rendszerint az okozza, hogy az erre vonatkozó szabályokat több országos és helyi törvény és rendelet alapján alakították ki, amelyek természetesen összhangban vannak egymással. Az utak tisztán tartása esetén viszonylag egyszerű a válasz: az országos közútnak számító szakaszokról a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nek, az önkormányzati utakról pedig a helyhatóságnak kell eltakarítania a havat, ahogyan a városi parkokban és a tömegközlekedési eszközök megállóiban is neki kell megoldania ezt a feladatot. Miskolcon ezt a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. és a Mirehu Kft. végzi el. 

 

Az önkormányzat tulajdonában és kezelésében lévő közutak gépi hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkáit a hóügyelet vezetőjének irányításával működő diszpécserszolgálat koordinálja. A téli útüzemeltetés gépi feladatait – a közutak síkosságmentesítő anyaggal történő szórását és a hó eltakarítását – a Mirehu Kft. végzi speciális, tolólappal felszerelt szórógéppekkel. Nagyobb havazások esetén amennyiben szükséges, a Városgazda újabb kotró-rakodó gépeket tud munkába állítani. 

 

A munkavégzések során a környezetvédelmi előírásoknak megfelelő szóróanyagokat használnak fel, így a főutcán környezetbarát ásványi anyagot és homokot, Lillafüreden és Miskolctapolcán homokot, a város más részein – az út- és időjárási viszonyoknak megfelelően – útszóró só és homok keverékét. 

 

A ház előtti járdára azonban más szabály vonatkozik, ezt a feladatot az önkormányzatok bizony az ott élőkre „delegálják”, bár a valódi tulajdonos a település. Miskolcon erről „A köztisztasággal és a települési szilárd hulladékkal összefüggő tevékenységről” szóló rendelet ír. Eszerint „a tulajdonos köteles az adott ingatlan határvonalától vagy kerítésétől, tömbtelkes beépítés esetén az épület falsíkjától mért tízméteres területsávot tisztán tartani, illetve tisztán tartásáról gondoskodni”. 

 

A családi házak esetén viszonylag egyszerű a helyzet: a tulajdonos köteles elvégezni ezeket a feladatokat. 

 

A lakótelepek, társasházak esetén a helyzet bonyolultabb, vélhetően ezért is szabályozza ezt törvény. A társasházi törvény szerint a hótakarítás rendjét külön szerződésben kell rögzítenie a lakóközösségnek. Amennyiben nincsen kijelölve takarítócég vagy egy konkrét személy a feladatra, úgy mindenki érdeke a hólapátolás, ugyanis ha az adott ház előtt valaki balesetet szenved a havas vagy csúszós úton, akkor a társasház költségvetéséből kell állni a kártérítést – írja a miskolcholding.hu.

 

(A borítóképen: Hóeltakarítás hétfőn a miskolci főutcán)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában