Covid–19

2021.12.01. 19:00

Omikron, a világrekord mutáns

Pánikolni nem kell, a szakemberek még vizsgálják az új vírus­variánst.

Hegyi Erika

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Csak néhány napja jelent meg a Dél-Afrikából származó omikron nevű koronavírus-mutáns, egyesek máris azt terjesztik, hogy itt a világvége. A virológusok szerint azonban kétségbeesésre semmi ok, még kell egy kis idő, hogy kiderüljön, milyen tulajdonságokkal rendelkezik a mutáns.

– Egyelőre csak gyanakszunk, hogy veszélyesebb lehet az eddigieknél, mivel az átlagosnál jóval több mutáció van a tüskefehérjén, összesen legalább 32 – jelezte az Észak-Magyarországnak Rusvai Miklós egyetemi tanár, víruskutató. – Ezzel világrekord az eddigi vírusvariánsok között, és emiatt a magas szám miatt keltett ekkora feltűnést. Azt azonban még nem tudjuk, hogy ez milyen irányban változtatja meg a tulajdonságait. Még folynak az elemzések, a vizsgálatok, egyelőre csak feltételezzük, hogy terjedőképesebb az eddigieknél. Ezt a dél-afrikai adatok támasztják alá. Azonban még csak kéthetes időszak áll a rendelkezésünkre, hiszen az első minta, amiből az omikron-vírust kimutatták, november 9-ei, az elemzések pedig időigényesek. Ha lesz megfelelő számú adat, akkor lehet megmondani, hogy mennyire terjedőképes, milyen a megbetegítő képessége, és hogy a jelenlegi vakcinák mennyire védenek ellene. Ilyen rövid idő alatt felelős elemzést nem lehet végezni – szögezte le a víruskutató.

Csoda lenne

Felhívta a figyelmet, szinte biztos, hogy Magyarországon is megjelenik majd az omikron-variáns, hiszen már Ausztriában és Csehországban is kimutatták.

– Csoda lenne, ha hozzánk nem jutna el – fogalmazott. – A védőoltás felvétele azonban továbbra is nagyon fontos. Elképzelhető, hogy az új variánssal szemben csökken a vakcinák hatásfoka, de az kizárt, hogy teljesen hatástalanok lennének. Tehát mindenkinek azt tanácsolom, hogy oltassa be magát, mert érdemes – hangsúlyozta a szakember. Véleménye szerint a jelenlegi magyarországi járványügyi intézkedések megfelelőek. Esetleg azon lehetne elgondolkodni, hogy a védettségi igazolványt több helyen kellene megkövetelni, de ennél szigorúbb szabályokat, például online oktatást vagy kijárási tilalmat nem tart indokoltnak bevezetni.

Aggodalmat okoz

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már a múlt héten „aggodalmat okozó variánsnak” nevezte az omikront, amelyet hétfőn „nagyon magas” globális kockázatot hordozó koronavírus-variánsnak minősített. A világszervezet elemzése szerint aggasztó, hogy több mint 30 helyen mutálódott a vírus, mivel több mutációja összefüggésbe hozható az immunvédelem kikerülésével és a magasabb fertőzőképességgel. A szervezet ugyanakkor némileg nyugtatóan megjegyezte, hogy még nem kell megkongatni a vészharangokat, mivel egyelőre számos kérdés van az új variáns körül, amelyekre alaposabb vizsgálatok szükségesek.

Enyhe tünetek

Az aggodalmakat az is eloszlathatja, hogy Dél-Afrikában eddig egyetlen esetben sem okozott súlyos megbetegedést az omikron-variáns, mondta vasárnap Angelique Coetzee, a dél-afrikai orvos­szövetség elnöke. Az orvos felfedezése éppen annak volt köszönhető, hogy a koronavírusteszten pozitív eredményt produkáló betegei enyhe és a delta-variánsra jellemző tünetektől eltérő panaszokkal jelentkeztek. Az omikron által fertőzöttek sem torokfájást, sem íz- és szagvesztést nem tapasztaltak, és nem is köhögtek, „legfeljebb kapart egy kicsit a torkuk”, helyette fáradtságra és ízületi fájdalmakra panaszkodtak. ­Coetzee orvoskollégái is hasonló tapasztalatokról számoltak be, vagyis az eddigiek alapján elmondható, hogy az omikron enyhe tüneteket produkál, így a szakember szerint egyes országok radikális szigorításai (Angliában például a Dél-Afrikából érkezőknek karanténban kell lenniük 11 napig) nem feltétlen indokoltak. A dél-afrikai régióból érkezők számára a karanténkötelezettség hazánkban is érvényes.

Más szakértők, például Andrew Pollard, az Oxfordi Egyetem vakcinafejlesztő részlegének vezetője, aki az AstraZeneca-vakcina fejlesztését is irányította, a BBC rádiónak elmondta: nem tartja valószínűnek, hogy az omikron-variáns újraindítja a koronavírus-világjárványt. Elmondta, hogy a vakcinák a legtöbb variánssal szemben védenek, és ha mutálódik is a vírus, ahhoz hozzá lehet igazítani a vakcinákat nagyon rövid idő alatt.

(A borítóképen: A tudósok gőzerővel vizsgálják az új vírusmutánst, az omikront)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában