fejlesztés

2021.12.03. 14:00

Felújítják az ország első fedett tornatermét

Kétszázmillió forintot biztosítanak a Tokaj-Zemplén fejlesztését célzó programból.

Bódisz Attila

Fotó: Bódisz Attila

„Az Iskolakertben lévő 160 éves épületet az ország első fedett tornacsarnokaként jegyzik, amely a pataki diákok generációinak sokaságát szolgálta ki – mondta Wáberer György, a program kormánybiztosa. – Az eltelt időszakban azonban kevés pénz jutott a felújításra, amelynek eredményeként jelentősen leromlott állapotba került az épület.” A támogatást a fejlesztési program rendelkezésére álló közel 150 milliárd forintból, a történelmi jelentőségű épületek felújítására fordítandó forrásból biztosítják. Kiemelte: a rekonstrukció tervei elkészültek, a munka hamarosan elkezdődik, és reményeik szerint 2022 nyarára be is fejeződik. A kormánybiztos utalt rá, hogy sárospataki öregdiákként neki is vannak személyes élményei, ugyanis a tornacsarnokba járt egykor dzsúdóedzésekre. Mint mondta, akkoriban vívás is zajlott az épületben és szeretné, ha a sportág a felújítás után újraéledne Sárospatakon. Emlékeztetett arra is, hogy két éve a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumával közösen – szintén az Iskolakertben – építettek egy modern, minden igényt kielégítő sportcsarnokot, az ott elérhető sportolási lehetőségeket jól kiegészítheti majd a jóval kisebb, de remekül használható tornaterem.

Félig múzeum

Dr. Szemán Ákos, a Sárospataki Református Kollégium fenntartója, a Tiszáninneni Református Egyházkerület presbiteri főjegyzője beszédében kiemelte: az Iskolakert a sárospataki öregdiákok kultuszhelye. A parkot a közelmúltban teljesen felújították, csupán a tornaterem várta még a megújulást, a beruházás hírének így sokan örülnek majd. A lehetőséget a fenntartó is örömmel fogadta, és remélik, hogy a vívóedzések újraindulásával egyszer országos vagy akár nemzetközi versenyeken is találkozhatunk majd olyan vívóval, aki Sárospatakon szerette meg a sportágat – közölte.

Nagy-Baló Csaba, a gimnázium igazgatója kifejtette: a felújítás után az eddigiekhez hasonlóan elsősorban a szertorna és a küzdősportok otthona lesz az épület, és egyik testnevelő tanáruk már végzi a vívóedzői képzést. Így ez a sportág is újraindulhat. A napi használaton túl az iskola és a város sporttörténetét is bemutatják majd a tornateremben. Ehhez egy szintén pataki öregdiák, a néhány éve elhunyt sátoraljaújhelyi főorvos, dr. Nagy-Bozsoky József fotóhagyatéka jelenti az egyik alapot, a fényképek az Iskolakertben az 1930-as években zajló sportéletet idézik fel. Emellett a közel 500 éves iskola pincéiben is őriznek olyan régi sporteszközöket, amelyek alkalmasak arra, hogy hiteles képet kapjunk a pataki sporttörténelemből – tette hozzá az igazgató.

(A borítóképen: Dr. Szemán Ákos, Wáberer György és Nagy-Baló Csaba a felújítandó tornaterem előtt)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában