Helyi közélet

2021.12.09. 11:36

Az új csillagda kupolája Ausztráliából érkezett (videóval)

Látványos és különleges alkalom volt a kupola helyére emelése, mellyel utolsó szakaszához érkezett a Bükki Csillagda kivitelezése.

Nagy-Hankó Krisztina

Fotó: Vajda János

Azzal, hogy a kupola a helyére került, régóta várt pillanatához érkezett a Bükki Csillagda építése, amivel még közelebb kerültek a nyitás időpontjához. Szerdán délután a Répáshuta mellett álló épület egyik utolsó látványelemét emelték ezzel – ünnepélyes körülmények között – a helyére. A kupola alatt foglal majd helyet a tudományos ismeretterjesztő és szórakoztató központ napfigyelő teleszkópja, valamint hazánk legnagyobb csillagászati távcsöve is, melynek átmérője 61 centiméter. 

 

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság legújabb látogatóközpontja Közép-Európában is egyedülálló attrakció lesz. Az interaktív projekt szórakoztatva vezeti be a vendégeket a csillagos égbolt világába, mely csaknem 700 négyzetméternyi területen várja majd az érdeklődőket. Interaktív kiállítás, valamint egy meteoritgyűjtemény is látható lesz az intézményben. A komplexum legkülönlegesebb élményét az úgynevezett 5D univerzum nyújtja majd, amely a virtuális valóság segítségével érzékelhető közelségbe hozza a világűrt. Nappal és éjszaka is olyan egyedülálló élményben részesülnek majd a látogatók, amely hazánkban csak itt lesz elérhető. A tervezetten jövő januárban nyíló csillagászati látogatóközpontban a tudomány-élmény-interakció hármasa segítségével tudhatnak meg érdekességeket a csillagok és az űrkutatás világáról. 

A szakemberek négy olyan attrakcióra építenek majd, ahol minden korosztály számára felkínálják az élményekben bővelkedő játszva tanulás lehetőségét. 

 

A világon a legnagyobb sorozatban gyártott kupola 6,7 méter átmérőjű. Az anyaga is különleges, és a származási helye is, hiszen egészen Ausztráliából érkezett a Bükkbe. Már a tervezéskor tudták, hogy mekkora gyűrűméretet kell megépíteni ahhoz, hogy ezt a kupolát be tudja fogadni – mondta Novák Richárd, a Bükki Nemzeti Park igazgatósági csoportvezetője.
 

Télen is csodás az ég 
 

Hozzátette: ez alatt lesznek majd azok a csillagászati távcsövek, amikkel nemcsak éjszaka, hanem nappal is tudnak majd látványos megfigyeléseket tenni. Szerették volna, ha minél több ember tudja egyszerre biztonságosan csodálni a látványt, megfigyelni az égi objektumokat. 

 

Még vannak munkálatok hátra, az utolsó simítások elvégzése után, nagyjából egy hónap múlva nyithatják meg a közönség előtt a csillagdát. Bolygók és csillagok megfigyelésére is kiválóan alkalmas a téli időszak, néha még szebb is lehet az égbolt, mint nyáron, csak kevesebben mennek hidegben az eget kémlelni – hangsúlyozta a szakember.


 

(A borítóképen: Hatalmas daru emelte a helyére a 6,7 méter átmérőjű „tetőt” a leendő csillagda tetejére)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában