Szeleta Park Látogatóközpont

2021.11.16. 07:00

Látogatóközpontban mutatják be az egyedülálló őskori bükki kultúrát

A nevéhez méltóan a Bükk kapujaként akar funkcionálni az épülő Szeleta Park Látogatóközpont. Az egykori organikus kapuépítmény alapjait és lábazatát mementóként szeretnék megtartani.

Szaniszló Bálint

Forrás: ÉM

A napokban helyezték el a Bükki Nemzeti Park Szeleta Park Látogatóközpontjának alapkövét a Bükk keleti kapujaként ismert területen a Csanyik-völgy mellett.

A Széchenyi 2020 program keretében 2,2 milliárd forintos uniós és magyar állami beruházás keretében épülő látogatóközpont összesen 2070 négyzetmétert foglal el, 1837 négyzetméter az úgynevezett belső terület és 233 négyzetméternyi a külső tárolóterület.

Játszva-szórakozva tanulás

A tervek szerint jövő év végére elkészülő központ élményszerűen akarja bemutatni a Bükk sokszínűségét. A látogatóközpont egyszerre szolgálja a természetvédelmi ismeretterjesztést, a „játszva-szórakozva tanulást” és egy Európában egyedülálló őskori kultúra színvonalas bemutatását.

A látogatóközpontban alkalmazott építészeti, gépészeti, műszaki megoldásokban törekszenek az ökológiai lábnyom csökkentésére, a karbonsemlegességre. Az új fűtési és világítási technológiák, a megújuló energiák használata hosszú távon biztosítja a környezeti és gazdasági fenntarthatóságot.

Rónai Kálmánné, a Bükki Nemzeti Park igazgatója mérföldkőnek nevezte a beruházást a 45 éve alapított nemzeti park életében, mert – mint fogalmazott – a központ elkészültével a természet védelméért folytatott munkát, a Bükk különleges geológiai sokszínűségét, vízrajzát, gazdag kulturális örökségét interaktív módon tudják majd bemutatni.

Öt fő elemmel

A látogatóközpontot öt fő elem, a karszt és karsztvíz, a barlangok világa, az ősember bükki megjelenése, a tájtörténet, valamint a tájkép és az élővilág köré rendezve alakítják ki. Ezt egészíti ki a foglalkoztatórész és egy vetítőterem.

A három legfőbb élmény­elem egyike a Bükk geológiai sajátosságának bemutatása vetített domborzati kerekasztallal, animációval, kőzetmintákkal, sziklamászó toronnyal. Ugyancsak kiemelt elem a Bükk karszt- és barlangvilágának bemutatása 3D-s elemekkel, vetítéssel.

A látogatóközpontban a kiemeltek között is kiemelt helyet kap majd A bükki barlangok évezredes titkai – Az ősember természete című kiállítás, s ehhez kapcsolódva a Bükk hegység természeti és kulturális örökséggyűjteményét és az ősemberbarlangok élményszerű bemutatását szolgáló attrakcióegyüttes. Bemutatásában ugyancsak 3D-s vetítés segít, de terepi programként adódik a közelben található Szeleta-barlang bemutatása.

A Bükkben ugyanis ezerháromszáznál több barlang található, ezek közül 54 fokozottan védett, 46 barlangból pedig komoly régészeti anyagok kerültek elő, az egyik legfontosabb ősemberbarlang a látogatóközpontnak is nevet adó, nemzetközileg is számontartott Szeleta.

Kalandparkot is kialakítanak a területen. Épül egy 192 négyzetméteres „Kőkori Karszt Kaland” nevű beltéri játszótér egyedi, többszintes játszóvárral, ahol helyet kap 1 sziklatorony, 18 darab bükkös, 1 függőhíd, 1 fedett átbújó és csúszda. Ez egész évben használható lesz majd a külső időjárástól függetlenül.

A kisebbeknek nyújt élményeket a 70 négyzetméter alapterületű „Bikkmakk” elnevezésű kültéri játszótér, valamint az idősebbeknek is egy „Pókfonál” kültéri kalandpark a látogatóközpont belső udvarán 485 négyzetméternyi területen, mászókarendszerrel, egyedi óriáscsúszdával, drótkötélpályával és hintákkal.

A kiállítás maga olyan két óra alatt megtekinthető, de az összes élményelem átélése öt-hat órát is igénybe vehet, a terepi programokkal ­kiegészülve akár kétnapos kikapcsolódást is nyújthat a Szeleta Park Látogatóközpont.

Mint megtudtuk, szakmai konferenciákat és más szakmai jellegű rendezvényeket is terveznek ebben az egyedülálló környezetben. A Bükk felfedezésére kínálnak majd szervezett túrákat, hetente tematikus programokat. Évente lenne Szeleta-nap, amely egyben a barlangkutatás ünnepe is lehetne. Remények szerint a hely a Bükk-vidék zászlóshajójává válik.

Megmarad a régi kapu alapja

Rónai Kálmánné, a Bükki Nemzeti Park igazgatója elmondta, hogy a terület jelenlegi bejárati organikus kapuépítményének alapjait és a kőből álló lábazati szintet megőrzik, tisztelegve az elődöknek.

A Szeleta Park Látogatóközpont valóban a Bükk keleti kapujaként akar működni. Az lehet a cél, hogy az autóval, közösségi közlekedéssel érkezők – járművüket hátrahagyva – innen induljanak tovább a Bükk felfedezésére. Terv, hogy a miskolci önkormányzattal együttműködve a volt autóbusz-pályaudvar területével kibővítsék az autóparkoló területet. Közvetlen összeköttetést szeretnének kialakítani a közeli kisvasút megállójával. Fontos tényező, hogy a park közelében fog elhaladni a Diósgyőri vár és Lillafüred között építendő kerékpárút. A parkhoz kapcsolódva egy kerékpáros pihenőpontot is ki lehetne alakítani kerékpárkölcsönzővel kiegészítve.

(A borítóképen: Így néz ki látványterven a Szeleta Park Látogatóközpont, előtérben az organikus kapu maradványaival)

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-ket-epulet-nem-utne-egymast-sot-kiegeszitene-5998436/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában