koronavírus

2021.11.09. 19:30

Kevés az igazolt covidos kisgyerek

A gyerekeknél nem a járvány lefolyása, hanem az utótünetek okozhatják a gondot.

Apagyi Beáta

Forrás: ÉM

Bár több helyről úgy hallani, hogy sok a koronavírussal fertőzött gyermek, Török Lajos gyermekorvos lapunknak elmondta, nem gondolja, hogy kiemelkedően magas százalékban fertőződnének.

– Bár tény, hogy tele vagyunk betegekkel, egy-egy rendelésen bőven ötven felett van az ellátást igénylők száma. Zömükben felső légúti, hurutos megbetegedések tüneteivel fordulnak hozzánk, ami nem szokatlan az őszi időszakban, amikor visszakerülnek a gyerekek a közösségekbe – tájékoztatott.

A gyanús eseteket tesztelik, hangsúlyozta. Idősebb gyerek esetében szokták javasolni a szülőknek a patikákban kapható, szabadon hozzáférhető antigén- vagy antitestteszt megvásárlását. 12 év alattiak esetében csak az előbbi alkalmazható, mivel még nincsenek beoltva, így szervezetük nem termel antitestet.

– Ha a teszt negatív eredményt mutat, de a tünetek további aggodalomra adhatnak okot, PCR-teszt elvégzését is igényelhetjük, amit az Országos Mentőszolgálat speciális részlege hajt végre. Az én praxisomban, illetve a kollégáktól értesülve elmondhatom, hogy kevés ilyen tesztelést kérünk – folytatta.

Sok láztalan, köhögős iskolás-, óvodáskorú gyermek van, akinél nem bizonyított a Covid, mivel egyrészt nincs rá kapacitásuk, másrészt hónapok óta, sőt már egy éve annak, hogy úgynevezett telemedicinális rendelést tartanak. Ez annyit jelent, hogy telefonon keresztül, képek, az informatika segítségével állítják fel a diagnózist azoknál, akiknél nem jelentkeznek azonnali ellátást igénylő problémák. Bár az előző vírustípus kíméletesen bánt a gyerekekkel, nem tudhatják, hogy a Covid okozta gyulladások a későbbiekben milyen más szervi elváltozásokat idéznek majd elő, fogalmazott dr. Török Lajos.

– Az új vírus a gyerekek esetében is hevenyebb tünetekkel jár, de a felépülésük így is gyorsabb a felnőttekénél. Hamarosan megkezdődik a 12 év alattiak oltása hazánkban is. Az új, modern vakcinák lehetőséget teremtenek arra, hogy kivédjük a betegséget és ezáltal az azzal járó, későbbi poszt-Covid-tüneteket is. Véleményem szerint azok oltása mindenképp elsőbbséget élvezne, akik valamilyen szempontból veszélyeztetettek, például ha a gyermek vagy valamelyik családtagja krónikus beteg. Míg a gyerekek esetében a kétdózisú vakcinát határozták meg, a felnőtteket illetően már a negyedik lehetőségéről is hallani, érdemes újabb oltással megerősíteni a védelmünket úgy, ahogyan az influenza esetében is tesszük.

Dr. Török Lajos szerint eltűnhet a vírus az életünkből. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nyáron állította össze az influenza elleni védőoltás hatóanyagát négy-öt vírustörzsből. Ekkor derült ki, hogy az egyik vírustörzs teljes mértékben eltűnt, így ki is vonták az aktuális vakcinából. Ez megtörténhet akár a koronavírussal is.

– Addig is fontosnak tartom, hogy ne feledkezzünk meg a szájmaszk használatáról, a távolságtartásról, valamint a higiénés rend betartásáról – összegezte a szakember.

(A borítóképen: Dr. Török Lajos bízik benne, hogy eltűnik a vírus az életünkből)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában