Covid-19

2021.11.28. 15:30

Fel a maszkokat a tantermekben is!

Van olyan miskolci iskola, ahol kilenc osztály volt karanténban az elmúlt héten a Covid miatt.

Hegyi Erika

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az igazgatók dönthetnek arról, hogy az oktatási intézményekben milyen járványügyi intézkedéseket vezetnek be.

Megyénkben az a tapasztalat, hogy az intézményvezetők jóval a múlt heti bejelentés előtt elrendelték az iskolákban a maszkviselést. Így tett a Miskolci Egyetem is. Friss hír, hogy decembertől „külsősöknek”, így a büféseknek, takarítóknak és a szállítóknak is védettségi igazolvány szükséges a köznevelési és szakképzési intézményekbe a belépéshez. A gyerekeket kísérő szülők az intézményvezető által kijelölt pontig léphetnek be az épületbe. Ezt az Emberi Erőforrások Minisztériuma rendelte el, közleménye szerint erre a gyerekek és a pedagógusok további védelme, valamint az oktatás zavartalansága miatt van szükség.

Digitális térben

Iskolavezetőkkel beszélve kiderült, valóban szükség van a szigorításokra, mert több osztály jelenleg is karanténban van a Covid-fertőzések miatt.

A Miskolc-Diósgyőri Református Általános Iskolában az elmúlt héten kilenc osztály volt kénytelen otthon maradni, mert több mint 30 diák kapta el igazoltan a koronavírust, tudtuk meg Nagy Attila igazgatótól.

– Már korábban meghoztam a szigorító intézkedéseket, a diákjaink több hete hordják a maszkot a közösségi terekben, a folyosókon, az aulában, tehát ott, ahol keverednek az osztályok. A tanteremben nem kötelező, de nem is tiltott, bárki felveheti. A közös adventi és karácsonyi ünnepséget nem tartjuk meg iskolai szinten, hanem csak osztálykeretek között – sorolta az igazgató.

A diákjaink több hete hordják a maszkot a közösségi terekben – Nagy Attila

Elmondta: a karanténba került osztályok digitális oktatásra tértek át. A pedagógusok között is vannak betegek, de csak néhányan, mert a tantestületben közel 100 százalékos az átoltottság. Amikor 9 osztály otthon volt, az igazgató megkérdezte a szakminisztériumot, hogy van-e lehetősége átállítani az egész iskolát digitális tanrendre. Azt a választ kapta, hogy nincs. A jelenlegi szabályok szerint ha valamelyik osztályban megjelenik a fertőzés, akkor az áttér digitális oktatásra, de ahol lehetséges, jelenléti oktatásban történjen a tanítás.

– Első osztályos gyerekek esetében egyébként elrendelhető rendkívüli szünet, de a szülőkkel egyeztetve ott is meg tudtuk oldani a digitális oktatást – jelezte az igazgató.

A teremben is

Karsai Attila, az Encsi Váci Mihály Gimnázium igazgatója is korábban lépett, a maszkviselés több hete kötelező a közösségi terekben. Most pedig már az osztálytermekben is, hiszen itt is vannak karanténba került osztályok. Jelenleg kettő, de amiatt, hogy egyegy tanuló lett covidos. Azonban csak az oltatlan tanulóknak kell otthon maradniuk, az egyik osztályból például mindössze három diák hiányzik, tudtuk meg az igazgatótól. A járvány kissé megbolygatta a nyílt napok rendjét is.

– Eredetileg nyílt hetet terveztünk, de nem szeretnénk, ha egyszerre sok gyerek és szülő érkezne a gimnáziumba. Ezért azt a megoldást választottuk, hogy levelet írtunk a beiskolázási körzetünkhöz tartozó iskolák igazgatóinak. Kértük, hogy értesítsék az osztályfőnököket, hogy a szülők és diákok tájékozódjanak a gimnázium honlapjáról. Csak egyénileg vagy kisebb csoportokban lehet személyesen érdeklődni az iskolában. Körbevezetjük őket az intézményben, információkat kaphatnak a nálunk folyó oktatásról, a felvételi folyamatáról. Az iskola jelenlegi diákjainak szüleitől is azt kértük, hogy egyénileg egyeztessenek a szaktanárokkal, ne pedig csoportos fogadóóra keretében – sorolta az igazgató.

Működik a KRÉTA

Elmondta azt is, hogy a karanténba került diákok a KRÉTA rendszeren keresztül kapják meg a szaktanároktól a házi feladatot és az információkat arról, hogy melyik anyagot vették az órán. Az iskolának van néhány covidos pedagógusa is, de szerencsére körükben nagy az átoltottság, a hiányzás nem jelentős. A fertőzött diákok sem betegedtek meg komolyan, kórházba senki nem került, járványügyi megfigyelés alatt állnak.

(A borítóképen: Van, ahol már a tanteremben is kötelező a maszk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában