elektromos kerítésrendszer

2021.11.16. 19:30

Elrettentő védelem a vadnak

A nemzeti parkokon keresztül ingyenes villanypásztor igényelhető a ragadozókkal szemben.

Forrás: patura.com

Fotó: TOM RIVER PHOTOGRAPHY

A ragadozók elleni védekezés egyik alapeleme az elektromos kerítésrendszerek kiépítése, amelyek az emberekre és az állatokra nézve sem veszélyesek. Ugyanakkor elég elrettentést jelentenek ahhoz, hogy a farkasoknak ne érje meg betörni egy bekerített telepre.

– A védelem annál hatékonyabb, minél komplexebb. Célszerű pásztorkutyát is alkalmazni. A kerítésrendszer részét képező adaptert hívjuk köznapi nevén villanypásztornak – mondta Gajdán Zoltán agrármérnök, a Vadtech-Farm Kft. munkatársa. – Fontos, hogy ezt megbízható forrásból szerezzék be, és a telepítésnél szakember segítségét kérjék.

Nem szívesen ugranak

Elengedhetetlen, hogy megtanuljuk a nagyragadozókkal való együttélést.

– A haszonállattartók, legeltetők számára az egyik leginkább veszélyt jelentő nagyragadozó az európai szürkefarkas. A jövőben növekvő állományaira számíthatunk, különösen Észak-Magyarországon. Az Euro Large Carnivores LIFE projektben részt vevő európai országok területén több kutatás készült a farkasok viselkedéséről. Ezekből kiderült, hogy az állat nem szeret ugrani, csak akkor fordul elő ilyesmi, ha megriad. Az sem jellemző, hogy egy komplexen kiépített elektromos kerítésrendszert zsákmányszerzési céllal átugrana. Inkább azokat a helyeket részesíti előnyben, ahol könnyű a vadászat, és semmilyen védelem nincs kiépítve. Ilyen lehet, ha valahová például csak bálamadzagot húznak ki – magyarázta az agrármérnök.

Megcsíp vagy zsibbaszt

Az elektromos kerítésrendszer szakszerű telepítése során figyelembe kell venni a terület adottságait.

– Mindig a gazdaság egyedi tulajdonságaihoz méretezzük az oszlopokat, azok távolságát és osztásközét. Azt, hogy milyen vezetékeket, huzalokat vagy akár szalagokat használjunk. A farkasok elleni védekezés kapcsán minimum ötsoros elektromos kerítésrendszert javaslunk telepíteni, 120 centiméter magasságig, 15–25 centi közötti osztásközökkel. Ennek az átlagos elektromos feszültsége 8–12 ezer volt közötti, kibocsátott energiája 4–9 ­joule között változik. A gazdálkodó, amennyiben megérinti a működő rendszert, kisebb teljesítményű készülékek esetén enyhe csípést érez. Erősebbeknél ez akár több óra zsibbadást is okozhat a hozzáért testrésznek, de természetesen maradandó károsodást nem okoz – fejtette ki a szakember.

Telepítenek és javítanak

Húszéves szakmai tapasztalattal és nemzetközi kapcsolatokkal rendelkeznek.

– A haszonállattartó gazdák a területileg illetékes nemzeti parkokkal állnak kapcsolatban, az elektromos kerítésrendszert tőlük igényelhetik ingyenesen. Ők ajánlanak minket a Bükk, az Aggteleki-karszt, a zempléni térség, valamint az Ipoly mentéről. Az így kiadott kerítésekre 3 éves garanciát biztosítunk. Továbbá térítésmentes szaktanácsadást és személyre szabott megoldásokat biztosítunk. Szükség esetén a gazdaságban kiszállással igyekszünk segítséget nyújtani – sorolta Gajdán Zoltán.

(A borítóképen: A telepítésnél figyelni kell a terület adottságaira is)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában