Ökoiskola

2021.11.02. 07:00

„Az élet minden formája érték”

Elnyerte az Ökoiskola címet a szerencsi Bocskai István Katolikus Gimnázium és Technikum, a tanulók örökbe fogadhatták a Fenyvest, Szerencs kedvelt kirándulóhelyét.

Balogh Csilla

Forrás: Olvasónk küldte

Az Ökoiskola cím azon iskolák munkájának legmagasabb szintű állami elismerése, melyek iskolafejlesztési, pedagógiai munkája kiemelkedően magas színvonalon képviseli a környezeti nevelés, a fenntarthatóság értékeit.

„Ezzel a címmel azt a környezettudatos szemléletet és munkát ismerték el, amelynek a szellemében iskolánk már régóta működik. A cím három évre szól, utána ismét pályázhatunk. Abban az esetben, ha az iskola három alkalommal is elnyeri ezt a címet, akkor örökös ökoiskola lehet. A pályázatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma írja ki minden évben” – ismerteti Magda Gábor, az iskola teremtésvédelmi pedagógusa.

A teremtésvédelem

„Az elmúlt években mindennap és valamennyi tantárgy keretében valamilyen módon foglalkoztunk iskolánkban a környezettudatossággal, a fenntarthatóságra neveléssel, a környezeti és egészségneveléssel, vagyis azzal, hogy ráirányítsuk a gyermekek figyelmét a teremtett világ értékeinek megóvására. Ezért a régiek megtartása mellett számos új rendezvényt is szervezünk az egynapostól az egyhetesekig és főként a jeles napokhoz kötve, amelyeket mi, egyházi iskola lévén környezetvédelmi napok helyett, teremtésvédelmi napoknak nevezünk. Úgy tartjuk, az élet minden formája érték. A teremtésvédelem arra törekszik, hogy megóvja a világot eredeti céljának megfelelően, hogy minden élő közelebb juthasson önmagához, társaihoz és ezeken keresztül a Teremtőhöz. Ennélfogva a teremtésvédelem több mint az egészséges környezet megvédése” – magyarázza a pedagógus.

A cím garantált minőség

A cím elnyerése érdekében az iskolának munkatervet kell összeállítania és számos kritériumnak kell megfelelnie, többek között, hogy az intézményben a papírtól kezdve a falakig és azon túl is mindennek az ökoszemléletet kell hordoznia és tükröznie. Az éves célokat a vezetőség, a munkaközösségek, a diákok és a technikai dolgozók tagjaiból álló ökocsoport határozza meg.

A teremtésvédelem arra törekszik, hogy megóvja a világot eredeti céljának megfelelően – Magda Gábor

A munkaterv teljesülését folyamatosan ellenőrzik, mert csak így biztosítható, hogy az Ökoiskola cím valóban a környezeti nevelés terén élenjáró iskolák államilag garantált minőségjelzője legyen, melyért érdemes erőfeszítéseket tenni, és amellyel az iskola elismeréseket és támogatásokat is kivívhat magának.

Se szeri, se száma a programoknak

Alighogy elkezdődött az iskolai év, a címet is épp hogy megkapta a Bocskai, máris rengeteg program van a tanulók háta mögött. Magda Gábor nem győzi sorba venni a számtalan eseményt: „Az állatok világnapja alkalmából a Szerencsi Kóborkák Állatvédő Alapítványt pénzbeli adománnyal és állateledellel segítettük, a környezettudatos magatartásra elemgyűjtéssel hívtuk fel a figyelmet. Ebben az akcióban a diákok 450 kilogramm használt elemet gyűjtöttek, és csak Szerencsen. Részt vettünk a Világ Legnagyobb Tanórája programsorozaton is, amelynek az a különlegessége, hogy ez az első olyan nemzetközi oktatóprojekt, amelyen keresztül a fiatalok megismerhetik az ENSZ által 2030-ig meghirdetett fenntartható fejlődést szolgáló 17 globális célt. Nemrég ismét elindult a tavalyi évben szünetre kényszerített Bocskais Bakancsosok túramozgalom, amelynek az idei első útjával becsatlakoztunk az egész országra kiterjedő Kéktúrázás Napja rendezvénysorozatba – sorolja Magda Gábor, folytatva: – Újrahasznosított anyagokból madáretetőket készítettek a tanulók, amelyeket az iskola környékén lévő fákra helyezünk ki, illetve a Fenyvesbe, de készültek már információs táblák is.”

„A Fenyvest, Szerencs egyik jelképének számító kirándulóhelyének örökbefogadását annak alkalmából indítványoztuk az önkormányzatnál, hogy ökoiskola lettünk. Ez a tanárok és a diákok közös vállalása, amelyre mindig gondot fordítunk majd: összegyűjtjük az oda látogatók hátrahagyott hulladékait, a hulladékgyűjtőkben kicseréljük a zsákokat, információs táblákat helyezünk ki, és közösségi programokat is szervezünk” – meséli az új vállalást a pedagógus.

A tavalyi sikereken felbuzdulva régi-új vállalásként fogalmazódott meg a Bodrog egyik folyamkilométerének örökbefogadása. A környék megtisztításához máris számos szervezet ajánlotta fel segítségét. A természetvédelmi területként nyilvántartott Bodrogzugban ugyanis mindig rengeteg hulladék halmozódik fel. „A tavalyi tanévben pályázaton 500 ezer forintot nyertünk, hogy megtisztítsuk a környéket a műanyaghulladékoktól. Hatvan tanulót vittünk ki a területre, ahol előbb megtanítottuk őket kajakozni. Ezen a helyen 4 nap alatt 300 zsák szemetet gyűjtöttünk össze tanárok, önkéntesek és diákok közösen. Eleinte én is meglepődtem, de azt tapasztalom, hogy a diákok örömmel vesznek részt a teremtésvédelmi programokon. Olyannyira jó irányban haladunk, hogy a tanulók már maguk is kezdeményeznek akciókat. A szemetelés egyre kevesebb az iskolában is. A gyerekek az első hívó szóra ugranak, presztízskérdést csinálnak abból, hogy benne legyenek a sűrűjében. A munka elvégzéséhez szükséges jól működő társkapcsolatok is kialakultak. Mindezek arra indítanak, hogy folytassuk ezt a felemelő tevékenységet” – tette hozzá Magda Gábor.

(A borítóképen: Kajakozni tanultak a diákok)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában