Alapkőletétel

2021.11.19. 19:00

Miskolc az autógyártás élvonalában

Újabb autóipari üzem építését kezdték meg a város ipari parkjában, amely csúcstechnológiát hoz és munkahelyeket teremt.

Bacsó István

20211118 Miskolc fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország Chervon Autó Kft. az üzemének alapkőletétele a Mechatronikai Ipari Park központi területén. képen: Veres Pál Miskolc Megyei Jogú Város polgármestere, Csöbör Katalin országgyűlési képviselő, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Simon Waechter, a Chervon Auto stratégiai- és projektvezetője, Gaál Gyula a Chervon Autó Kft. cégvezetője

Fotó: Kozma István

A csaknem 26 ezer négyzetméteres ipari csarnok építése a szükséges földmunkákkal már szeptemberben megkezdődött, most az ünnepélyes alapkőletételre került sor a magyar kormány, a beruházó kínai vállalat és a város képviselőinek részvételével.

Az üzemben különleges öntészeti technológiával a legújabb autóipari fejlesztéseknek megfelelően előállított gépjárműalkatrészeket gyárt majd a Chervon Autó Kft. A 17,5 milliárdos zöldmezős beruházás a magyar kormány 5,3 milliárdos támogatásával valósul meg, és mintegy százharmincnyolc munkahelyet hoz létre.

Célország lettünk

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter köszöntőjében elmondta, hogy Északkelet-Magyarország mára a gazdasági növekedés egyik motorjává vált. A kormány 2014 óta 49 vállalat beruházását támogatta Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Ezek a cégek több mint ezermilliárd forint értékben hajtottak végre fejlesztéseket, amelyek nyomán 5500 új munkahely jött létre. A tárcavezető kiemelte, hogy beérik annak a kül- és gazdaságpolitikának a gyümölcse, amely a pragmatikus, a kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködésre épít, Kínával is, amely nagyon komoly gazdasági hasznokat hoz az országnak. A kínai vállalatok első számú európai célországává vált Magyarország, jelentős befektetések történtek, ez a gyárépítés a legújabb.

A Chervon Auto az első Kínán kívüli beruházását hajtja végre, és külön pozitívum, hogy éppen Miskolcon, ahol kezdetben évi kétmillió darabszámú kapacitással indulnak. A termelés a jövő év második felében kezdődhet, ami mellett kutatás-fejlesztési tevékenységet is folytatnak majd az új üzemben a Miskolci Egyetem bevonásával. Ez megkönnyíti az európai partnerek kiszolgálását, ami a remények szerint további fejlesztéseket alapoz meg Magyarországon. A miniszter kijelentette, hogy az autóipar forradalmi megújuláson megy keresztül, és ez a cég követi a változásokat. A hagyományos és az elektromos meghajtáshoz is a legmagasabb technológiai színvonalú alkatrészeket fogja szolgáltatni. „Mivel Magyarország mindkét ligában játszik, fontos, hogy ilyen, két funkciót ellátni képes beszállítócéggel gazdagodunk” – fogalmazott.

Csöbör Katalin, a térség országgyűlési képviselője komoly sikernek minősítette a vállalat Miskolcra csábítását, ahol az ipari múlt és jelen, valamint a képzett munkaerő is rendelkezésre áll, és felhívta a figyelmet a térség elmúlt tíz évben felgyorsult fejlődésére.

Az eseményen a beruházó részéről beszédet mondott Simon Waechter, a Chervon Auto stratégiai és projektvezetője és Gaál Gyula, a Chervon Autó Kft. cégvezetője, akik a Miskolc megyei jogú város részéről jelen lévő Veres Pál polgármesterrel, Szijjártó Péterrel és Csöbör Katalinnal együtt helyezték el az időkapszulát az alapkő alatt.

(A borítóképen: Veres Pál, Miskolc polgármestere, Csöbör Katalin, Szijjártó Péter, Simon Waechter és Gaál Gyula helyezték el az időkapszulát az alapkő alatt)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában