Covid-19

2021.11.17. 07:00

A nők szívesebben oltakoznak

Megvannak a reprezentatív felmérés eredményei. Kiderült, kik vállalják leginkább a védőoltást.

Hegyi Erika

20211114 Szolnok A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház oltópontján a hétvégén is folyamatosan oltják a regisztrált pácienseket. Fotó Mészáros János Új Néplap

Forrás: MW

A nem, az iskolázottság és a lakókörnyezet is befolyásolja az oltási hajlandóságot, derült ki abból a reprezentatív kutatásból, melyet a Semmelweis Egyetem vezetésével öt magyarországi egyetem végzett.

Az idősebb korosztály azonban hallgatott rám, megszerezték a védettséget – Dr. Hintalan Ádám

A 78 ezer fős kutatás eredménye szerint a nők körében magasabb az oltakozási kedv, mint a férfiak esetében. A magasabb iskolai végzettségűek is szívesebben oltatják be magukat, mint az alacsony iskolázottságúak, de az is számít, hogy ki hol lakik. Az oltakozási kedv ugyanis a megyei jogú városokban a legmagasabb. A felmérésből az is kiderül, hogy a járvány második hullámában jelentősen megemelkedett az oltási hajlandóság. Tavaly novemberben még csak a megkérdezett emberek 17,2 százaléka válaszolt igennel arra a kérdésre, hogy be szeretné-e oltatni magát, májusban viszont már a megkérdezettek 68,4 százaléka.

A középkorúak

A megyénkbeli háziorvosok természetesen nem gyógyítanak több tízezer embert, de saját betegeik között ők is tapasztaltak különbségeket az oltakozási kedv terén.

– Az én körzetemben a középkorú, aktív munkavállalók azok, akik közül sokan nem vállalkoztak a védőoltás felvételére – árulta el lapunknak dr. Hintalan Ádám miskolci háziorvos. – Azóta sem tudtam őket rábeszélni. Ez a korosztály aktív a szociális média felületein, és meggyőzhetetlenül elutasítja a vakcinát. Képzettség szempontjából nem tapasztaltam különbséget, diplomás középkorúak is döntöttek úgy, nem veszik fel az oltást. Az idősebb korosztály azonban hallgatott rám, megszerezték a védettséget – fogalmazott a háziorvos.

Hozzátette: az elutasításnak nem tudja a biztos okát, de úgy látja, hogy egyesek trendinek tartják a tudományban való kételkedést. Az emberek olykor ellentmondásosnak érezték azt, amit a szakemberek a járványról mondtak. Pedig aki ért hozzá, tudja, hogy a különböző nyilatkozatok igazából nem tartalmaztak ellentmondásokat.

– Probléma lehet az információk nyitottsága. Egyesek nem tudják, honnan vegyék a tudnivalókat. Nem ismerik az adatok gyűjtésének és azok elemzésének módszertanát. Ezért adnak hitelt olyan adatsoroknak is, amelyek nem megbízhatóak. Meggyőzhetetlen pácienseim mástól hallott történetekkel példálóznak. Az eseteknek azonban nem ismerik a szakmai hátterét. Szeretném hangsúlyozni, hogy mindig a szakmát kell megkérdezni. Az orvosoknak és a kutatóknak kell hinni, rájuk kell hallgatni, és azt kell tenni, amit ők tanácsolnak – magyarázta dr. Hintalan Ádám.

Kistelepüléseken, a felsődobszai körzetben praktizál dr. Farkas Márta háziorvos-rezidens. Az ő tapasztalatai megegyeznek a felmérés eredményeivel.

Számít a végzettség

– A nők és a magasabb iskolai végzettségűek valóban nagyobb számban kérik a védőoltást. Ha férfiak jönnek, akkor mindig a feleségükkel vagy női családtagjukkal együtt érkeznek. A nők egyébként is jobban törődnek az egészségükkel, az első tünetek után már orvoshoz fordulnak. Az is megfigyelhető, hogy például Encsen sokkal többen oltakoznak, mint a kis falvakban. Encsen, dr. Horváth Dezső János praxisában is koordináltam az oltást, és itt már 80 százalék fölött van az átoltottság. A doktor úr kitüntetést is kapott, mert az ő körzete lett a „legjobb oltakozó”. A kistelepüléseken azonban az emberek gyanakvóak, ez még inkább jellemző az alacsony iskolai végzettségűekre és a rossz szociális körülmények között élőkre. Tapasztalatom szerint sokat számít a háziorvos iránti bizalom is. Horváth doktort például sokan ismerik és szeretik, ezért ő könnyen meg tudta győzni a pácienseit a vakcina fontosságáról. A felsődobszai körzetben azonban helyettesítés van, ezért az emberek kevésbé bíznak a háziorvosban – magyarázta dr. Farkas Márta.

Kevesebb helyen

Hozzátette: most már sokkal kevesebb háziorvos olt, mint tavasszal. A kistelepülések lakóinak azonban regisztrálni, időpontot foglalni és bejutni Miskolcra nem egyszerű feladat. Épp ezért ő még most is olt, sőt oltási kampányt is folytatott, aminek következtében ezen a héten és a jövő héten is 60-60 embernek tudja beadni a vakcinát a felsődobszai körzetben, amihez négy kistelepülés tartozik.

(A borítóképen: Az orvos szerint a szakemberekre kell hallgatni oltásügyben)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában