Miskolc

2021.10.21. 11:30

Negyvenmilliárdos fejlesztés indul az Egyetemvárosban

Az 1950-es években történt felépítése óta nem volt ekkora beruházás a miskolci campuson.

Bacsó István

Fotó: Kozma István

A Dudujka-völgyben felépített, mintegy nyolcvanöt hektáron elterülő Egyetemváros igazi különlegesség, egy város a városban, amely szimbiózisban él ugyan Miskolccal, mégis diszkréten elbújva a saját határai közé. A viszonylagos elkülönülést segíti, hogy egy igazi városhoz méltóan az itt élő és tanuló diákságnak minden a rendelkezésére áll a kollégiumoktól kezdve az éttermen, bolton, postán át az uszodáig és számos egyéb sportlétesítményig.

235 millió tervezésre

Ez az oka, hogy Miskolc belvárosának képe egy átlagos napon nem mutatja, hogy itt egy regionális egyetemi központ van, közel kilencezer hallgatóval és ötszáz oktatóval. A kapcsolat azonban nagyon is szoros, különösen a 2020-as modellváltás óta, amikor vagyonkezelői közalapítványi kezelésbe került az intézmény, amelynek kuratóriumi elnöke Varga Judit igazságügyi miniszter és kuratóriumi tagja Miskolc város polgármestere, Veres Pál is. Az egyetem tehát a város egyik legnagyobb intézménye és egyben szellemi életének, oktatásának és gazdaságának motorja, számos idetelepült és helyben működő vállalkozást is bevonva a közös képzésekbe.

Az egyetem a szervezeti modernizáció után most fennállásának legátfogóbb fizikai megújulása előtt áll. Nyílt tervpályázatot írtak ki a kollégiumok, az étterem, a sportpályák felújítására, valamint új sporthotel és oktatói lakások építésére. Az eredményt október tizenötödikén hirdették ki. A következő hónapokban – szoros határ­idő nélkül – mintegy nettó 235 millió forintért készülhetnek el a tervek. A beruházó a „Green and Smart Campus” nevű nagyberuházás kapcsán összesen négy céggel, szeptember közepén írta alá a tervezési szolgáltatásokról szóló vállalkozói szerződéseket.

A megállapodások szerint az E/2-E/6. jelű (összesen több mint 20 ezer négyzetméteres) kollégiumi épületek felújításának tervezését 107 millió forintért, a többszintes, sportversenyek résztvevőit kiszolgáló, százharmincöt vendég elhelyezésére alkalmas sporthotel épületének tervezését további 31,8 millióért a fővárosi Perfektum Építész Kft., a mintegy 5 ezer négyzetméter alapterületű étterem felújításának tervezését 58 millió forintért, az oktatói lakásokat magában foglaló „fecskeház” felújításának tervezését pedig 6 millió forintért a miskolci Peka Bau 2000 Kft., míg a négypályás teniszcsarnok, a teniszpálya-felújítások, a standröplabdacentrum, a kollégiumi tornaterem-felújítás és a rekortán futókör tervezését 21,4 millió forintért a budapesti Global Terv Kft. és a Szécsi és Társa Kft. végezheti el.

A tényleges építési munkálatok legkorábban a jövő év második felétől kezdődhetnek el

dr. Horváth Zita

Miután a koncepció összeállt, amelynek elkészítésében, kigondolásában az egyetem több vezetője és munkatársa részt vett az elmúlt fél évben, volt egy feltételes közbeszerzés, most pedig a tényleges eljárásokat bonyolítjuk le, miután nyertünk rá támogatást. A nyertes pályázók a velük megkötött szerződések szerint végzik a munkát, mivel több különböző elemről és sokféle objektumról van szó, egy végső határidő nincs. Várhatóan pár hónapon belül elkészülnek, utána lesz a következő kör a kivitelezők pályáztatásával. A tényleges építési munkálatok legkorábban a jövő év második felétől kezdődhetnek el, és 2024-25-ig tartanak majd – tudtuk meg dr. Horváth Zita rektortól, aki elmondta azt is, hogy a koncepcióban a látványosabb részek az épületek, de nemcsak ezekről van szó, hanem kutatási és képzési fejlesztésekről is.

Zöld és okos

A választott név sem véletlenül „Green and Smart Campus” – zöld és okos –, mert egyrészt egy zöldebb, klíma- és környezetvédelmi szempontoknak megfelelő, például megújuló energiákat hasznosító és korszerűen épített és szigetelt épületeket megvalósító projekt lesz, másrészt „okos”, mert a digitalizációs átállást is szem előtt tartják a beruházás során.

A rektor szerint különösen ügyelni fognak arra, hogy a lehető legkevesebbet használjanak fel a meglévő zöldfelületekből. Mivel a munkálatok nagy része már meglévő objektumokat érint, ez mindenekelőtt az új sporthotelt és az oktatók számára kialakítandó szolgálati lakásokat, a tervezett úgynevezett „fecskeházban”, fogja érinteni. Ezekhez észszerűen szükség lesz ma még beépítetlen részek felhasználására.

A háromcsillagos sporthotellel időben el kell készülni, legkésőbb 2024-re, mert akkor rendezi a Miskolci Egyetem a Debreceni Egyetemmel közösen az Európai Egyetemi Játékokat, amely egy nagy volumenű rendezvény. A teljes sportinfrastruktúrával együtt készen kell állnia a versenyekre. A sporthotel a kollégiumok szomszédságában áll majd.

Ehhez is kapcsolódik a teljes körű informatikai megújulás, az okostantermek ki­alakításától a teljes wifi­lefedettségig az egyetem teljes területén. Ez hardveres és szoftveres beruházásokat is jelent. A következő és részben párhuzamos lépés lesz a tudományos és innovációs park kialakítása az egyetemen. Amely laborok és műhelyek létrehozását és felújítását jelenti elsősorban.

Innovációs park

„Az egyetemi modellváltást követően jelentek meg a kormány pályázatai az egyetemek felújítására, erre nyújtottunk be egy előzetes anyagot, ez a »Green and Smart Campus« csomag, és a tudományos és innovációs park projekt, ami egy korábbi kormányzati szándékhoz kapcsolódik, amely science parkok hálózatának kialakítását célozza. Ezekből származnak a fejlesztésekhez szükséges források. Mai számítások szerint a beruházások összköltsége eléri majd a 40 milliárd forintot. Ami változhat, mert senki nem látja előre több évre a költségek alakulását. Ami bizonyos, hogy az Egyetemváros ötvenes évekbeli felépítése óta ez lesz a legnagyobb volumenű beruházás” – mondta dr. Horváth Zita rektor.

(A borítóképen: A kollégiumi épületek felújítása az egyik a nagyobb beruházások közül)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában