koronavírus elleni oltás

2021.10.17. 11:30

Motiváltak az olaszok

Olaszországban már a lakosság 85 százaléka megkapta legalább az első oltást.

Kiss Daniel

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Fotó: Shutterstock

Közel másfél éve volt már az, amikor Olaszországra figyelt a világ sajtója a koronavírus-járvány első hullámának súlyos lefolyása miatt. Azóta a magas oltási hajlandóságnak köszönhetően sikerül kezelni a járvány lefolyását. Kukaj Zsuzsannát kérdeztük, aki Rómában él, hogy minek köszönhetik az olaszok a mostani – viszonylagos – nyugalmat.

– Olaszországban az első dózist kapott állampolgárok száma eléri a lakosság 85 százalékát októberben, ezzel itt a legmagasabb az oltottság a világon. Ez azt jelenti, hogy az ország elérte a nyájimmunitást. Az olasz kormány első számú prioritásnak tartja az oltási program folytatását, mert a gazdaság újraindításához szerinte ez elengedhetetlen. Ezért minden eszközt megragad és próbálja rávenni azokat is az oltásra, akik azt még nem vették fel – magyarázta Kukaj Zsuzsanna.

Minden munkahelyen

Az olasz kormány az oltási igazolványt október 15-étől kötelezővé tette minden munkahelyen, ezzel heves indulatokat kiváltva azokból, akik továbbra sem hajlandók oltakozni. Az a szűk réteg, amely nem hajlandó beoltatni magát, kezd komoly problémákat okozni országszerte. Az úgynevezett „no-vax” hívek az utóbbi napokban rendszeresen utcára vonulnak, a rendfenntartó erőknek egyre gyakrabban gyűlik meg velük a baja. Jelenleg naponta 30-40 áldozatot követel a vírus az országban, de ez Zsuzsanna elmondása szerint – amellett, hogy természetesen egyetlen ember halála is sok – egy 60 milliós országban egy járvány esetében alacsonynak számít.

Folyamatos kampány

– Az oltási kampány mindeközben folyamatos, már a 12 év fölöttieket is invitálják, ezzel összességében közel 43 millió 300 ezer ember kapta meg a vakcina mindkét dózisát októberig. A 12 évnél idősebb lakosságnál még 4-5 millióan vannak, akik munkaképes életkorban vannak, és jelentkezhetnek az oltásra: ők azok, akik ha önként nem teszik meg, „rá kell venni őket”. Ez természetesen nem fizikai kényszert jelent, hanem a már említett kormányrendeletet, ami kötelezővé teszi minden munkavállalónak október közepétől az oltási igazolvány meglétét – tisztázta Zsuzsanna.

Olaszország óvatosan áll hozzá a pandémiához, hiszen a járvány első évében volt olyan nap, amikor a halálos áldozatok száma meghaladta az ezer főt is. A koronavírusnak a mediterrán országban eddig több mint 130 ezren estek áldozatul.

Bergamo emléke

– Az elmúlt év tavaszán a hozzátartozók még eltemetni sem tudták szeretteiket, mert a temetések is be voltak tiltva a fokozott járványveszély miatt. Mindenki emlékszik azokra a képsorokra, amelyeken az olasz hadsereg harckocsikkal szállította el az elhunytak koporsóit az észak-olaszországi Bergamóból, ahol nem tudták elhamvasztani őket. Ezek a képek bejárták a világot – magyarázta Zsuzsanna az olasz járványkezelés óvatosságát.

Idén márciusban is megtelt a bergamói kórház a járvány miatt | Fotó: AFP

Olyannyira óvatos a dél-európai ország járványkezelése, hogy a sikeresnek mondható oltási kampány ellenére folyamatosan kötelező a maszkhordás beltéren és a tömegközlekedésen, az oltási igazolványt pedig minden rendezvényen, étteremben, színházban, sporteseményen elkérik, minden olyan alkalmon szükség van rá, ahol az emberek nagy számban gyűlnek össze.

(A borítókép illusztráció)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában