Repedések a szivárványos egységen

2021.10.16. 09:00

Mérlegen a miskolci városvezetés két éve

A DK-sok nem rejtik véka alá nemtetszésüket Veres Pál polgármester munkálkodásával kapcsolatban.

Veres Pál polgármester

A két évvel ezelőtti, 2019. október 13-ai helyhatósági választásokon – a magát függetlennek valló – Veres Pál, a Földes Ferenc Gimnázium akkori igazgatója nyert Miskolcon.

Támogatói tábora meglehetősen sokszínű lett, hiszen megtalálható köztük a Függetlenek a Szinva Városáért Egyesület (ők kérték fel polgármesterjelöltnek – a szerk.), a Velünk a Város Egyesület és a miskolci ellenzéki pártok – az MSZP, a DK, a Párbeszéd, a Momentum, az LMP, a Jobbik, a Padtársak és az MMM. A támogató pártok, szervezetek 15 egyéni képviselőt delegáltak a 28 tagú testületbe, vagyis abszolút többségük lett.

Robbant a „bomba”

Eredetileg a várost irányító csapat egyharmadát képező, azaz 5 képviselőt delegáló jobbikosok önálló frakciót szerettek volna alapítani. Veres Pál azonban ragaszkodott ahhoz, hogy egységes erő álljon mögötte, így alakult meg az egész palettát felvonultató Velünk a Város frakció. Így az 5 jobbikos nem frakciót alapított, hanem a Velünk a Városon belül frakciócsoportot Badány Lajos vezetésével.

Kezdetben arról is szó volt, hogy a polgármester munkáját három alpolgármester segítse. Valószínűsíthető volt, szívesen adná az egyik alpolgármestert a Jobbik, egy másikat pedig a tapasztalt önkormányzati képviselőket felvonultató MSZP. A testület alakuló ülésén robbant a bomba, egyik magát meghatározónak vélő párt sem jutott alpolgármesteri székhez. A közgyűlés a pártokhoz közvetlenül nem kötődő Varga Andrea Klárát választotta meg egyetlen alpolgármesternek.

Tanácsnokokból dömping

Veres Pál jelezte, egy alpolgármesterrel is megbízhatóan irányítható a város. Az azóta is tartó „funkcióosztogatás” már akkor megkezdődött, hiszen megválasztottak saját soraikból összesen hét tanácsnokot.

Úgy majd másfél esztendőt kellett várni arra, hogy további alpolgármesterek legyenek. Nem kis meglepetésre Veres Pál 2021. május 3-ai hatállyal – a pandémiás helyzet miatt ülésezni nem tudó közgyűlés jogait gyakorolva – kinevezte a város második alpolgármesterévé a közgyűlés egyetlen momentumos tagját, Szopkó Tibort. Az indoklás szerint kinevezését a sok feladat tette szükségessé. Szopkó Tiborral kapcsolatban az általa vezetett családi vállalkozás kapcsán több erősen vitatható dolog napvilágot látott. Ugyancsak saját hatáskörben június 1-jei hatállyal a jobbikos Badány Lajosból is alpolgármester lett. Az MSZP ismét hoppon maradt, pedig az akkor még a szocialistákhoz tartozó dr. Mokrai Mihályt tartották az egyik alpolgármesteri szék várományosának, már csak azért is, mert korábban töltött már be ilyen hivatalt 2010 előtt. Mokrai és az MSZP között a képzeletbeli törésvonal egyre szélesebb lett, amely ahhoz vezetett, hogy a képviselő átállt a DK-hoz, és Hegedűs Andreával és Borkuti Lászlóval hármasban megalapították a Velünk a Város képviselőcsoport DK-s frakciócsoportját.

A polgármester és a DK között kialakult szakadék egyre mélyebb lett az elmúlt két esztendő alatt, aminek több állomása is volt. Az egyik nyílt színi összetűzés a Miskolci Egyetem kuratóriumi tagsága nyomán alakult ki. A város korábbi polgármestere, dr. Kriza Ákos halála után megürült egy hely az egyetemet irányító kuratóriumban. Dr. Varga Judit igazságügyi miniszter mint a kuratórium elnöke Veres Pált kérte fel a megüresedett hely betöltésére. Veres Pál ezt el is fogadta. A DK azonban számonkérte a polgármestert, hogy az őt támogató politikai erőkkel nem egyeztetve vállalta el a funkciót. Kifejezték elvárásukat, hogy a polgármester rendszeresen számoljon be a kuratóriumban végzett munkájáról, és az azért járó díjazást pedig jótékony célra fordítsa.

4 = 3

A magát politikailag függetlennek valló polgármester az előválasztás kapcsán is kihúzta a gyufát a DK-nál azzal a Facebook-bejegyzésével, amiben deklarálta, hogy a miskolci 2-es számú országgyűlési választókerületben az előválasztáson az MSZP-s dr. Varga Lászlót támogatja. A baloldali ellenzék másik előválasztási jelöltje a DK-s, Jobbik által is támogatott önkormányzati képviselő, Hegedűs Andrea volt. Az előválasztáson dr. Varga László nyert.

Veres Pál szeretett volna egy negyedik – kultúráért felelős – alpolgármestert a nem képviselő, de ugyancsak Káli Sándor vezetése idején alpolgármesterkedő Fedor Vilmos személyében. A tiltakozás azonban meghiúsította ezt az elképzelését.

A DK és a polgármester perlekedése oda vezetett, hogy az idén június végére összehívott közgyűlésen nem jelent meg a három DK-s képviselő. Így nem volt meg a városvezetés minősített többsége, ami oda vezetett, hogy nagyon fontosnak ítélt rendeletmódosítást sem sikerült elfogadtatni a testülettel. Az azóta megtartott közgyűléseken már megjelent a három DK-s. De továbbra is érezhető feszültség a DK és Veres Pál között. Legutóbb például csak azért szavaztak igennel a polgármester majd 4 millió forintos jutalmára, mert az a jogszabály szerint járt Veres Pálnak, és mindenképpen ki kell fizetni. Dr. Mokrai Mihály jelezte, ellenkező esetben nemmel szavaztak volna.

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-varosvezetes-csupan-egy-helyben-topog-5912405/

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/ket-ev-alatt-szinte-mindent-szetvert-a-varosvezetes-5912429/

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-kihivasok-ellenere-sikerult-helytallnunk-5912507/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában