projekt

2021.10.27. 19:00

Fizikailag is beköltöztek a cégek az egyetemre

Ezen a héten zárul „A korszerű anyagok és intelligens technológiák FIEK létrehozása a Miskolci Egyetemen” című projekt.

Apagyi Beáta

20201030 Miskolc A Miskolci Egyetem épületei és kollégiumi épületek. Fotó: Vajda János VJ Észak-Magyarország

A többéves program célja a kiemelkedő kutatási, fejlesztési és innovációs (KFI) eredmények létrehozása és azok gazdasági hasznosítása, kielégítve a partneri kör igényeit és erősítve ezzel az intézmény kutatási és technológiai transzferszerepét.

Az eredmények bemutatásáról sajtótájékoztatót tartottak kedd délelőtt, ahol prof. dr. Horváth Zita, az intézmény rektora köszöntőjében elmondta, hogy a Miskolci Egyetemnek mindig fontos volt az a kapcsolati háló, ami körbevette, ennek jelen pillanatban a zászlóshajója mindenképpen a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ (FIEK).

A fiatalok nagy számban kapcsolódtak be a munkába – dr. Lukács János

– A központnak köszönhetően nemcsak különböző pályázatokban és kutatásokban veszünk részt, hanem fizikailag is beköltöztek a cégek az egyetemre. Ha a FIEK nem lenne, akkor valószínűleg nem jöhetett volna létre az egyetemen a Tudományos és Innovációs Park sem, amiből – rajtunk kívül – 10 darab lesz még az országban – hangsúlyozta.

Szoros és hathatós

– A kutatói fókuszokat az ipar határozta meg, az alapkutatási elemeket pedig az egyetem tette hozzá. Kiemelném, hogy fiatalok nagy számban kapcsolódtak be a munkába, mind az ipar, mind a vállalati oldalakról, ezt igazolja a 17 tudományos fokozatot szerzett fiatal, valamint a közel 400 résztvevő, aki becsatlakozott a projektbe – emelte ki prof. dr. Lukács János projektvezető.

S. Varga Béla, a BorsodChem Zrt. HR- és kommunikációs igazgatója konzorciumi partneri oldalról röviden számot adott a projekt eredményeiről: „A program keretében többek között beszereztünk és beüzemeltünk két kísérleti reaktort, ezekben lefolytattunk különböző méretű kísérleti termékgyártást, beszereztünk négy darab laboratóriumi nagyműszert, kifejlesztettünk 23 darab saját mérési módszert, felvettünk 3 új kutató-fejlesztő mérnök kollégát, és kifejlesztettünk 16 darab kísérleti terméket, amely közül hat eljutott az autóipar beszállítóinak teljes elfogadásáig. Ezen feladatok a Miskolci Egyetem szakembereinek hathatós és szoros együttműködésével történtek.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában