Interjú: Csutor Lászlóval

2021.10.25. 11:30

Csutor: „Farkas Péter Barnabásnak távoznia kell az ózdi közéletből”

A volt alpolgármester méltatlanná vált mindenféle közjogi képviseletre – mondta az Észak-Magyarországnak Csutor László önkormányzati képviselő.

Forrás: ME

A napvilágot látott náci karlendítős fotója után lemondott az ózdi alpolgármesterségéről Farkas Péter Barnabás, azonban az önkormányzati képviselő-testületben és a megyei közgyűlésben megtartotta pozícióit. Csutor László, a Fidesz–KDNP helyi önkormányzati képviselője szerint ezekről is le kellene mondania, de „hiányzik belőle a betyárbecsület”. Csutor László rámutatott: a baloldali összefogás csapatából senki nem alkalmas az alpolgármesteri pozíció betöltésére.

Farkas Péter Barnabás a náci karlendítős képe nyilvánosságra kerülése után lemondott az alpolgármesterségről. Ki lehet az utóda?

Nehéz kérdés. Úgy gondolom, hogy a nagy ózdi baloldali összefogás csapatából senki nem alkalmas az alpolgármesteri pozícióra. Vagy azért, mert már betöltötte egyszer ezt a posztot, és tudjuk, ismerjük, hogy milyen munkát végzett regnálása alatt, vagy pedig azért, mert egyszerűen nincsen meg benne az a kvalitás, amivel egy alpolgármesternek rendelkeznie kell. Egy tény: a város jobbikos alpolgármesterei nem a munkájukkal és eredményeikkel, hanem a róluk megjelenő, a várost negatív, rossz színben feltüntető hírekkel kerültek a figyelem középpontjába és írták be nevüket Ózd históriás könyvébe. Bárkit is válasszanak maguk közül új alpolgármesternek, félő, hogy a város nem fog vele ötről a hatra jutni.

Farkas Péter Barnabás ugyanakkor megtartotta pozícióját az önkormányzati képviselő-­testületben és a megyei közgyűlésben. Ön szerint nem kellene lemondania ezekről is?

Dehogynem, csak hiányzik belőle a betyárbecsület. Sajnos sem ő, sem a baloldali képviselőtársainak a nagy része még mindig nem fogta fel, hogy a pozícióval, amit betöltenek, felelősség is jár. A választópolgárok bizalmából vannak ott, ahol. Biztos vagyok benne, hogy azok között az emberek között, akik legutóbb Farkas Péter Barnabást támogatták szavazatukkal, vannak olyanok, akik mélységesen elítélik tettét, és ma már máshová tennék az X-et, nem az ő neve mellé.

Mit gondol erről a helyi baloldal és a Jobbik?

A helyi baloldal és a Jobbik az ugyanaz, hiszen Ózdon is szövetséget alkotnak. Színpadias körülmények között borultak össze az Olvasóban. Jakab Péter a végsőkig kitartott Farkas Péter Barnabás mellett. Kétszer tartott vele utcafórumot, próbálta menteni a menthetetlent. Az ő értékrendjébe úgy tűnik, egy karlendítés bőven belefér. Mint ahogy Dobrev Klára, Gyurcsány Ferenc felesége sem talált kivetnivalót a mozdulatsorban. A DK politikusa azt mondta, hogy hitelesnek tűnik számára az a magyarázat, amit Ózd alpolgármestere adott ebben az ügyben. Hogy lehet hiteles az a magyarázat, ami először integetésről szól, aztán gyorsan átváltozik részegen való mutogatásra?

Ön szerint kaphat önkormányzati cégben bármilyen pozíciót a jobbikos volt alpolgármester?

Már hogy kaphatna?! Farkas Péter Barnabásnak távoznia kell az ózdi közéletből. Nem érdemli meg, hogy az ózdi emberek érdekeit képviselje bármilyen szinten is. Kegyeletsértő módon viselkedett, magyarázkodását saját volt párttársa nevezte hazugságnak. Bizalmatlansági indítványt kezdeményeztek ellene, még ha a folyamat nem is ment végig. Ez utóbbi nem az alpolgármesteri címnek szólt, hanem Farkas Péter Barnabásnak, aki cselekedetével és szánalmas magyarázkodásával méltatlanná vált mindenféle közjogi képviseletre. Ráadásul a helyzetet még tovább tetézi, hogy egy muzeológusról, egy olyan szakemberről beszélünk, aki tanult, végzett szakmájából adódóan pontosan tudja és ismeri a történelmi eseményeket, azok hátterét, vele járó következményeit. Pontosan tudja, hogy egy kiállítás, egy bemutatóterem milyen erővel bír, milyen üzenetet küld az emberek felé.

Az eset mennyire árnyékolja be Ózd és lengyel testvérvárosa, Chorzów baráti partnerségét?

Biztos vagyok benne, hogy negatív fényt vet az egyébként évtizedek óta jól működő kapcsolatra. Sűrű bocsánatkéréssel tartozunk lengyel barátaink irányába, mi szégyelljük magunkat a város vezetése helyett, hogy ilyen megtörténhetett. Csak reménykedni tudunk benne, hogy a testvérvárosi kapcsolat nem szűnik meg, és a jövőben tovább tud folytatódni.

(A borítóképen: A képviselő szerint a baloldali összefogásból senki nem alkalmas alpolgármesteri pozícióra)

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/farkas-peter-barnabasnak-nincs-helye-a-politikaban-5890832/

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/karlendites-jobbik-ozd-alpolgarmester-5890778/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában