Rasszista, antiszemita kijelentések

2021.10.09. 09:30

A zsidózásba bukott bele a jobbikos Biró László

Rasszista, antiszemita véleményeket is megfogalmazott korábban közösségi oldalán Biró László, aki a baloldali összefogás országgyűlési képviselőjelöltje volt tavaly ősszel a megyei 6-os számú választókörzetben. A mandátumot Koncz Zsófia, a Fidesz–KDNP jelöltje nyerte el.

20201011 Tarcal fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország Bíró László képviselő-jelölt sajtótájékoztatója az időközi országgyűlési képviselő választás eredményvárás után. képen: Bíró László képviselő-jelölt

Fotó: ÉM

Biró László, a Jobbik politikusa korábban közösségi oldalán Budapestet Judapestnek nevezte, és fő választási szövetségeseit, a Gyurcsány-párt tagjait nemes egyszerűséggel szemkilövetőknek minősítette. Mindezek ellenére a DK, az MSZP, az LMP, a Párbeszéd és a Momentum is felsorakozott a jelölt mögé. A bukott jelölt egyébként a rasszista kijelentései mellett antiszemita megnyilvánulásokkal is felhívta magára a figyelmet. „A kutyám majd megveszik amikor a »tetűcsúzdások« elmennek a ház előtt. Dolgoznak barátaim a szállodaiparban, elmondják mi a helyzet...” Ezzel Biró László arra utalt, hogy lengyel, orosz és izraeli haszid zsidó vendégek, vallási turisták látogatják a szerencsi és környékbeli szállodákat.

Biró László ellen egyébként a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozást rendelt el költségvetési csalás gyanújával, miszerint munkavállalókat károsíthatott meg, visszaélve uniós támogatásokkal. Biró László tulajdonában volt egy csernelyi varroda 2014 és 2016 között, amelyben több egykori dolgozó a mai napig hiába várja munkája ellentételezését. Tanúk szerint, amikor a dolgozók elmaradt munkabérüket követelték, Biró „lelövéssel” fenyegette meg őket.

Feddhetetlenség – visszalépés

Az elbukott időközi választás ellenére a DK–Jobbik-szövetkezés ismét Biró Lászlót szándékozta indítani az idei előválasztáson. A gondok akkor kezdődtek, amikor a jelölt nem írta alá a jelöltséghez szükséges feddhetetlenségi nyilatkozatot. Augusztus közepén aztán robbant a bomba, és Biró László közleményben jelentette be, hogy – még az előválasztás előtt – visszalép a jelöltségtől az MSZP-s Jézsó Gábor javára. Biró László így fogalmazott: „Ezennel hátralépek egyet azért, hogy a nemzet és Borsod kettőt léphessen előre. Döntésemről tájékoztattam Jakab Pétert, a Jobbik miniszterelnök-jelöltjét, aki azt elfogadta.”

(A borítóképen: Biró László a vereség után)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában