úszás

2021.09.16. 14:00

Fejest ugrottak Tokajban a mintaúszóprogramba

A szülőknek semmibe sem kerül a programban való részvétel, mindent kapnak a gyerekek.

Molnár István

Fotó: Ádám János

Az eredeti elképzelések szerint február 1-jén kezdődött volna el az Úszó Nemzet Program tesztüzeme (pilotprogram) négy városban, Budafokon, Debrecenben, Móron és Tokajban, azonban a pandémia miatt a startot szeptember 13-ra halasztották. A Magyar Úszó Szövetség a 2013 óta futó „Minden gyermek tanuljon meg úszni” programot bővítette ki, az elképzelés, hogy a hetedik évében, vagyis 2027-ben a tervek szerint már csaknem háromszázezer kiskorú tanul majd úszni szervezett keretek között az ország 300-330 létesítményében. Mindenhol, így Tokaj esetében is a vonzáskörzetbe tartozó oktatási intézmények (Bodrogkeresztúr, Bodrogkisfalud, Csobaj, Erdőbénye, Rakamaz, Tarcal, Timár, Tiszaladány, Tiszanagyfalu és Tokaj óvodái és/vagy általános iskolái) vesznek részt a programon, összesen 393 gyermek. Heti egy alkalommal kerül sor az oktatásra, a rendelkezésre álló időbe belefér a gyerekek busszal való utaztatása (kísérővel) az adott létesítményből és vissza, maga az óra, illetőleg az átöltözés is. Tokaj tekintetében az alábbi szakemberek koordinálják az oktatást: három főállású oktató, Sajgó László, Hunyadi Levente és Takács Tímea, továbbá heti egy alkalommal besegít Engel Roland, Kincses Róbert, Juhász Zsolt és Gyüre Levente.

Jövő februárban

Kedden lapunk a helyszínen járt, a gyerekek a medence széli padon még némileg megszeppenve ültek, viszont amikor az oktatók elmondták, hogy mi következik, és belógathatták lábaikat a vízbe, egyhamar feloldódtak. A program helyi koordinátora Hölcz Péter, a Miskolci Sportiskola úszószakosztály-vezetője, edzője.

– Ez a tesztprogram december 17-ig tart, aztán a konzekvenciák, a tapasztalatok levonása, az esetlegesen felmerülő problémák javítása után jövő februárban indulhat az úgynevezett rendes program, plusz 26 helyszínnel – mondta a szakember. – A program a szülőknek nem kerül pénzbe, a szükséges anyagi forrást az állam biztosítja az Emmin, a szövetségen keresztül. A gyerekek kapnak úszódresszt – a fiúk nadrágot –, sapkát, szemüveget, papucsot, törölközőt és egy kis hátizsákot, amibe bele tudják tenni a felszereléseket. Ezeket nem kell majd visszaadni, azonban lehet bármit cserélni közben, ha valamivel bármilyen gond adódik. Kétszer is volt szülői értekezlet, egy még a pandémia előtt, ami miatt nem tudtuk megnyomni a csengőt februárban. Akkor online, nemrég pedig személyesen. Tulajdonképpen egy kötelező úszásoktatásról beszélünk, de a szülők kaptak egy nyilatkozatot, amelyben hozzájárulnak ahhoz, hogy a gyermek részt vehet az oktatásban. Amennyiben volt esetleg valaki, aki úgy gondolta, hogy ő ezt nem szeretné, sajnáljuk, de van lehetőség később is becsatlakozni. Tegnap és ma senki nem mondta, hogy gyerekek maradtak volna otthon, ha mégis, akkor ők majd hallják a többiektől, hogy milyen élményben van, volt részük – így biztos vagyok abban, hogy előbb-utóbb ők is el akarnak majd jönni. Egy évben 36 tanítási hét van, tehát egy gyermek 36 órát jön, aki óvodásként elkezdi, az a második osztály végére 108 alkalommal lesz az uszodában. El kell sajátítani a mell-, a gyors- és a hátúszást, melyekben a végén kell majd mélyvízbiztosan úszni. Az oktatást megszakítják különböző szintfelmérő órák, amikor megnézzük, hogyan haladtak a gyerek, ilyen körülbelül 8-9 hetente lesz. Állatos matricákkal jutalmazzuk őket, amiket egy füzetbe kell beragasztaniuk.

Az elképzelések szerint tehát egészen a 2026/2027-es tanévig folyamatosan bővül a program, a jelenlegi pilotprogram tervezett teljes költségvetése 398 millió forint.


Ők mondták

Koncz Zsófia, a térség országgyűlési képviselője: – Óriási dolognak tartom, és nagy büszkeség, hogy Tokaj – amely a legkisebb résztvevő – bekerült ebbe a tesztprogramba, ami jelképes, ugyanis a település két folyó, a Tisza és a Bodrog találkozásánál fekszik. Ez a program lehetőséget ad a kisgyerekeknek arra, hogy vízbiztosságot szerezzenek, olyan tevékenységet végezzenek, ami egészséges, miközben játszanak is, vagyis élményt ad nekik. Aztán, ki tudja, lehet, valakiből majd élsportoló válik... Ilyenkor eszembe jut, hogy én is óvodáskoromban tanultam meg úszni, Encsre és Sárospatakra jártam oktatásra. Az Úszó Nemzet Program teljes mértékben állami támogatásból valósul meg, ez is mutatja, hogy a kormány számára mennyire fontos ez a program, annak célja.

Posta György, Tokaj polgármestere: – Amikor a tanuszoda építése elindult, már lehetett hallani arról, hogy várható egy ilyen program megvalósítása, és örülünk, hogy a résztvevői vagyunk. A város, a térség élő víz mellett található, így fontos, hogy bizonyos korra már legyen biztos úszástudásuk a gyerekeknek. Akik közül sokan nem jártak még uszodában, amelynek megvan a miliője, a maga különleges élete, varázsa. Számukra tehát új ez a helyzet, de biztosan hamar meg fogják szokni. Korábban nem volt szervezett úszásoktatás helyben, akik ilyenen részt akartak venni, azok Szerencsre vagy Nyíregyházára mentek.

(A borítóképen: A gyerekek egyelőre csak ismerkedtek a vízzel)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában