Térségi összefogás

2021.08.10. 07:00

Tiszta vizet önthetnek végre megyénk számos településén a pohárba

Befejeződött a beruházás, amelynek révén csaknem 93 ezer ember juthat megfelelő minőségű ivóvízhez Észak-Magyarország számos településén.

Balogh Csilla

20210728 Szerencs Szerencsi Turisztikai Központ Rákóczi út 121. Tisztább az ivóvíz 78 településen A beruházó Borsod-Abaúj-Zemplén Térségi Ivóvíz-kezelési Önkormányzati Társulás sajtónyilvános ünnepélyes projektzáró rendezvényt szervezett az "Észak-magyarországi régió településein élő lakosság egészséges ivóvízzel való ellátásának biztosítása" című projekt zárása alkalmából. Képen: Nyíri Tibor Szerencs polgármestere, dr. Koncz Zsófia országgyűlési képviselő, Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára, Kiss Attila Borsodvíz ügyvezetője Fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország

Fotó: Kozma István

Az „Észak-magyarországi régió településein élők egészséges ivóvízzel való ellátásának a biztosítása” elnevezésű program 2012-ben indult, és két szakaszban hazai, valamint európai uniós pályázati pénzügyi források felhasználásával valósult meg.

Magas arzéntartalom

A kezdetek azonban korábbra tehetők. Szerencs önkormányzata 2008-ban nyújtott be gesztorként 78 település együttműködésével pályázatot az ivóvíz minőségének javítására, amit az a tény indokolt, hogy a térség számos településén a megengedettnél magasabb volt a víz arzéntartalma. Ebből adódóan általános célként fogalmazták meg, hogy az érintett települések lakói tiszta, egészséges és jó minőségű vízhez jussanak nap mint nap, melyben az arzén, az ammónia, a nitrit, a vas, a mangán és a bór is az európai uniós és a hatályos hazai jogszabályok szerint meghatározott érték alatt van.

A projekt beruházója a Borsod-Abaúj-Zemplén Térségi Ivóvíz-kezelési Önkormányzati Társulás volt. Az ünnepélyes projektzáró rendezvényt július 28-án tartották meg Szerencsen a turisztikai központban, ahol Kiss Attila projektvezető részletesen bemutatta a beruházást.

A víz olyan kincs, amit csak akkor veszünk észre, ha nincs – Nyiri Tibor

A mintegy nettó 7,2 milliárd forintos fejlesztés első szakasza 2012 és 2016 között, a második 2016 és 2021 között valósult meg. A projekt keretében 12, egymástól fizikailag teljesen elkülönülő alprojekt helyszínein történtek ivóvízminőség-javítást célzó fejlesztések: új településeket összekötő távvezeték-hálózatok, új kutak, meglévő kútfelújítások, új iszapülepítők, tisztavíz-tározó medencék, hidroglóbuszok, új nyomásfokozók, új és felújított vízműkezelő épületek, elöregedett azbeszt­cement ivóvízhálózat rekonstrukciói, mechanikai ivóvízhálózat-tisztítási munkálatok, új vezérlési, körzeti irányítástechnikai rendszerek jöttek létre.

A csaknem 90 millió forintos eszközbeszerzés keretében az ivóvízellátás biztonságos üzemeltetési feltételeinek elérését szolgáló két nagy teljesítményű áramfejlesztőt, egy vízszállító autót és egy vízveszteség-elemző mérőkocsit vásároltak, melyeket a Borsodvíz Zrt. üzemeltet.

A projekt zárórendezvényén Nyiri Tibor, Szerencs polgármestere azt mondta: a víz olyan kincs, amit csak akkor veszünk észre, ha nincs. – Kötelességünk megőrizni a jövő nemzedékének – hívta fel erre is a figyelmet a polgármester.

Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára az elmúlt 15-16 év egyik legnagyobb beruházásának nevezte a fejlesztést. Kiemelte: a kormány fontos célként tűzte ki a környezet hatékony védelmét, amely akkor lehet hatékony, ha az emberek egyénileg és helyi szinten is felelősen gondolkoznak a természetvédelemről.

Dr. Koncz Zsófia a térségi összefogást hangsúlyozta.

– Büszkék lehetünk, mert együtt olyan projektet valósítottunk meg, amely fenntartható fejlődésünk részét képezi – mondta a térség országgyűlési képviselője.

(A borítóképen: Nyiri Tibor, dr. Koncz Zsófia, Steiner Attila és Kiss Attila, a Borsodvíz ügyvezetője)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában