diósgyőri kohászat

2021.08.10. 18:00

Megnézhető a félkész vasgyári terepasztal

Hajdu Mariann

Fotó: Ádám János

A néhai diósgyőri kohászat 1970–80-as évekbeli állapotát rögzítő, ajtó méretű makettasztal rekonstruálását és dokumentálását végzik miskolci lokálpatrióták és ipartörténeti szakemberek, a kezdeményezésről többször is beszámolt az Észak-Magyarország. A munka nagyjából a félidejéhez ért, így most úgy döntöttek, hogy bemutatják az érdeklődőknek: tegnaptól egy héten át a miskolci városháza aulájában látható az eddig elkészült anyag.

– A DAM területének ábrázolása körülbelül 40 százalékban van kész, a környezete szinte teljesen – mondta lapunknak Tóth Viktor építészmérnök, a projektet felkaroló Észak-Keleti Átjáró Egyesület önkéntese. – A mostani kiállítás egyfajta főpróba, kíváncsiak vagyunk, hogy mit szól hozzá a város közönsége, és mit tud, szeretne hozzátenni.

Tóth Viktor hangsúlyozta, egy urnát helyeztek ki a makettasztal mellé, aki akarja, sztorikat, hozzászólásokat írhat a látottakhoz egy papírdarabra, s bedobhatja az urnába. Érdekes lehet, hogy biztosan jó helyre kerültek-e az apró, méretarányos épületek az asztalon, az is izgalmas lehet, hogy kinek, milyen emlék jut eszébe a makettet látva. A projekt készítői akár e-mailen is várják a hozzászólásokat: [email protected]

A terepasztal a hajdani LKM igazgatóságának dísztermében állt, a civilek mentették meg néhány éve. A gyár épületállományának és gépparkjának úgy 10 százaléka volt helyén, az apró pici házakat, csarnokokat, mint egy puzzle-t, próbálták az elmúlt hónapokban helyére rakni, hogy megmutassák, milyen volt a gyár, amikor 130 hektáron 25 ezer ember dolgozott. A kész makettasztalt interaktív kiállításon tervezik bemutatni.

(A borítóképen: Terepasztal és íróeszköz)

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/vasgyar-kontra-foepiteszek-5709833/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában