átoltottság

2021.08.17. 14:00

Csenyétén néhányan, míg Tokajban ötből négy ember oltakozott

Az abaúji kistelepülés nemcsak az ország egyik legszegényebb faluja, de itt az átoltottság is igen alacsony.

Hegyi Erika

20210327 Miskolc fotó: Vajda János VJ Észak-Magyarország Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinával oltanak a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban kialakított oltóponton Miskolcon.

Forrás: MW

Fotó: Vajda János

Egyes megyénkbeli településen meglehetősen alacsony a koronavírus elleni átoltottság, derült ki a napokban a védettségi kártyákat postázó, fővárosi kormányhivatal adataiból.

Csenyétén az ott élők mindössze 5 százalékának van védettségi igazolványa, ami rendkívül alacsony szám ahhoz képest, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei arány 55 százalék. Bár meg kell jegyezni, hogy megyénk is a sereghajtók között van. Az élen Győr-Moson-Sopron megye áll, 72,2 százalékkal. Kevesen védettek Farkaslyukon is, ahol 22 százalék az átoltottság, és Sajónémetiben sem túl magas, 28 százalék. Tokajban viszont az országos átlaghoz képest is sokkal jobb a helyzet. Az itt élők 80 százaléka kapta már meg a koronavírus elleni vakcinát.

Egymást riogatják

Megpróbáltunk utánajárni, hogy milyen okok húzódnak meg a számok mögött. Csenyéte háziorvosa azt mondta az Északnak, hogy éppen most mondott fel, ezért nem szeretne nyilatkozni. Annyit megtudtunk tőle, hogy az emberek félnek a vakcinától, azt mondják, rajtuk ne kísérletezzenek.

Kiss Istvánt, Csenyéte polgármesterét is kerestük, aki azt mondta, hogy nem ér rá, majd visszahív, de nem hívott.

Farkaslyukon Szabó Istvánnéval, a háziorvos asszisztensével tudtunk beszélni. Jelezte, rendkívül nehéz az embereket meggyőzni, hogy oltassák be magukat. Már végigtelefonálták az összes 60 év feletti embert, hiszen ez kötelességük volt a háziorvosoknak. Sikerült is 35 embert meggyőzni, de amikor eljött az ideje, csak 10-en jelentek meg a rendelőben.

– Amikor kérdezzük az embereket, hogy miért nem kérik a vakcinát, nem tudnak indokot felsorolni. Egyszerűen csak nemleges választ adnak. Az igaz, hogy sokan nem tudnak regisztrálni, mert nincs internetük vagy megfelelő digitális eszközük, de ez sem lehet kifogás, hiszen a polgármesteri hivatalban mindenkinek segítenek ebben – mondta Szabó Istvánné.

Nehéz meggyőzni

– A fiatalok körében sem jobb a helyzet. Amikor először felhívtam őket, azt válaszolták, hogy igen, kérik az oltást, de aztán mégsem jöttek el. Hiába kerestem őket később, van, aki azóta már fel sem veszi a telefont. Az is probléma, hogy az emberek egymást riogatják az oltással. „Meghalsz tőle”, mondogatják annak, aki esetleg még bizonytalan – sorolta a problémákat az asszisztens.

– Próbálom az embereket meggyőzni, jó példaként én is rögtön beoltattam magam, amikor felajánlották a vakcinát, ezt már Kövér József, Sajónémeti polgármestere mondta az Északnak. – A közmunkásoknak a műszak végén többször magyaráztam már el, hogy nem kell félni az oltástól, fontos lenne, hogy minél többen védettek legyenek, de igazából nem tudni, hogy miért nem vállalkoznak rá mégsem. Elmondtam nekik, hogy én is megkaptam a vakcina mindkét adagját, és nem lett semmi bajom. Valószínűleg az lehet a háttérben, hogy a közösségi oldalon mindenféle ostobaság található a járvánnyal és az oltással kapcsolatban, amit elhisznek az emberek. Pedig az önkormányzat segít a regisztrációban, a falubusz pedig elvisz minden jelentkezőt Bánrévére vagy Ózdra, ahol megkapják a védőoltást – jelezte a polgármester.

Hozzátette: a hivatal dolgozói közül sem oltatta be magát mindenki.

Jól kampányoltak

Tokaj polgármestere, Posta György azonban nagyon örül, és büszke rá, hogy az általa vezetett városban 80 százalékos az átoltottság. Véleménye szerint ez főként annak köszönhető, hogy a háziorvosok és ő is sokat tett azért, hogy minél szélesebb körben ismerjék meg az emberek a védőoltás fontosságát.

– Folyamatosan tettem ki olyan posztokat a közösségi oldalamra, amik a vakcina mellett szólnak. Egyébként meglepődtem, hogy a kisvárosok között ilyen előkelő helyen szerepeltünk az átoltottság szempontjából. Valószínűleg ebben az is közrejátszhat, hogy rendkívül sok vendég, turista fordul meg nálunk, és a tokajiak úgy gondolták, hogy a vendéglátás is csak úgy lehet biztonságos, ha minél többen védettek. Remélem, hogy a magas átoltottságnak köszönhetően a közeledő negyedik hullám nem okoz majd különösebb problémát Tokajban – tette hozzá a polgármester.

(A borítóképen: Vannak falvak megyénkben, ahol kevesen kérték a vírus elleni védőoltást)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában