nyári kirándulások

2021.07.13. 17:30

Uzsonnatippek, ha nyáron utazik a gyerek

Tanév közben sem mindig egyszerű kitalálni, mit csomagoljunk a gyermeknek tízóraira, uzsonnára, a nyári kirándulások alatt ez fokozottan így van.

Bacsó István

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Nem lehet panasz a nyárra, csúszott kicsit, de a hőség most bepótolja az elmaradást. Az iskolának vége, aki teheti, küldi a gyermekét táborba. Egyikből a másikba, mert a szülőknek nincs vakáció. Főleg, ha az otthoni, „digitális oktatás” miatt már a legtöbb szabadnapjukat fel is használták. A gyerek meg nem maradhat egyedül a lakásban, így megy a nagyihoz, vagy kirándulni, táborozni, ha van miből. Megoldjuk, mint a karanténtanulást is.

Rosszul tűrik a meleget

A csomagoláskor rögtön fel is vetődik a probléma, milyen enni-, innivalót lehet a kánikulában a pakkba rakni. Nem mindegy, hiszen a legtöbb étel rosszul tűri a nagy meleget egy hátizsákban. És a gyerekünk csak nem kezdheti a táborozást gyomorrontással.

Szakértők szerint elsődleges a megfelelő alapanyagok kiválasztása. A nyári forróságban fontos, hogy olyan alapanyagokat válasszunk, amelyek jobban bírják a magasabb hőmérsékletet, nem romlanak meg egyhamar. Érdemes elkerülni a majonézes ételeket, a tojásos, húsos és tonhalas szendvicseket, ha nem tudjuk biztosítani a folyamatos hűtést. Az előre felvágott zöldségek, gyümölcsök is könnyen megfonnyadhatnak, igaz, ez nem hordoz veszélyt, inkább csak az élvezeti értéket csökkenti. Jobb tehát megmosva, egészben becsomagolnunk ezeket. Ha pedig könnyebben fogyasztható, növényi alapú fogásokat szeretnénk adni, a hüvelyesekből – így a sárgaborsóból vagy lencséből – készült krémek hosszú távon biztosítanak a gyerekeknek energiát. Vaj helyett pedig érdemes természetes összetevőkből készült margarinnal megkenni a szendvicseket.

Praktikus megoldások

Akinek van hozzá tehetsége és ideje, az összetettebb ételeket is készíthet az útra. Akár csomagolhatunk olyan, hidegen is ízletes, teljes értékű ebédet is, ami szintén kevésbé érzékeny a melegre. Ilyen tipp például a zöldséges tortilla. Amit változatosan megtölthetünk (például mozzarellás, babos-sajtos töltelékkel), evőeszköz sem kell hozzá, és bárhol könnyen fogyasztható. Akár előző éjszaka is összerakhatjuk, mert nem veszít az élvezeti értékéből, így nem kell belezsúfolni a reggeli rohanásba. Uzsonnára pedig praktikus megoldások lehetnek az édes vagy sós muffinok, amik könnyen elkészíthetőek előre. Ezek akár hosszabb utazásokra is ideális választást jelentenek.

Annak érdekében, hogy minél tovább maradjanak frissen az ételek, rögzíthetünk az uzsonnásdoboz mellé egy jégakkut, így az sem baj, ha pár órát még a táskában marad az elemózsia. Persze nem biztos, hogy a gyerekek ezt szeretnék cipelni. Számukra ez már túlzás lehet. Kivéve, ha családi a nyaralás, és az autó vagy apa cipeli.

A folyadékbevitel is fontos

A csomagolt ételek mennyisége sem mindegy. Próbáljuk annyival útnak indítani a gyerkőcöt, amennyit jó eséllyel elfogyaszt majd. Az egész napos táskában tárolás után már nem érdemes a „madárlátta” falatokat eltenni későbbre.

Amire még fokozottan figyelnünk kell, az a megfelelő folyadékbevitel!

Gyakran megfeledkezünk arról a tényről, hogy a folyadékpótlás legalább ugyanannyira fontos a szervezet egészséges működése szempontjából, mint a kiegyensúlyozott étrend. A melegebb nyári időszakban figyeljünk arra, hogy gyermekünknek biztosítsuk a szükséges napi folyadékmennyiséget vízzel, ízesítetlen vagy citromos teával. A hidratáltság szempontjából is érdemes az édesített, szénsavas üdítőket és tejes készítményeket inkább elkerülni a nagy melegben. A gyümölcsitalokból is csak korlátozott mennyiséget javasolt fogyasztani, hiszen ezeknek is magas a cukortartalma.

Hasznos ilyenkor a termosz. A már előre lehűtött termoszba öntsük bele a hideg italt, teát, ami így lassabban fog felmelegedni. A palackba tehetünk még fagyasztott gyümölcsöket (például szedret, epret vagy áfonyát), amelyek az ízesítés mellett tovább hidegen tartják a házi készítésű üdítőt mint afféle különleges jégkockák.

(A borítóképen: Olyan finomságot érdemes csomagolni, amit a gyerek kirándulás közben könnyen megehet)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában