elővigyázatosság

2021.07.21. 17:30

Ne hagyjuk magára a gyereket a strandon!

Egy hétéves kisfiú fulladt bele nemrég a gyógymedencébe, mert a szülei magára hagyták.

Hegyi Erika

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A strandolás nagyszerű kikapcsolódás a nyári hőségben, azonban könnyen baj történhet, ha a szülők nem figyelnek a gyermekeikre. Ezen a nyáron többször történt már ilyen eset. A legmegrázóbb talán az volt, amikor Karcagon egy egyedül hagyott hétéves gyermek fulladt bele a gyógymedencébe. A szülei egyedül hagyhatták a gyermekmedencében, amíg elmentek a büfébe. A kisfiú azonban egy idő után átment a mélyebb vizű gyógymedencébe. Az úszómesterek vették észre, hogy fuldoklik, de mire kihúzták, az életét már nem tudták megmenteni. A kisgyerek egy olyan medencében fulladt meg, ahova 14 évnél fiatalabb csak felnőtt kíséretével mehet.

Szintén a napokban a soproni strandon került bajba egy négyéves kisfiú. Neki az volt a szerencséje, hogy a fürdőben egy szakápoló is tartózkodott, és amíg kiértek a mentők, ő már elkezdte az újraélesztést.

Legutóbb pedig a dunaújvárosi strandon történt majdnem tragédia. Egy gyermek elmerült a medencében, a vendégek húzták ki a vízből. A kisfiúnak pulzusa volt, de a légzése leállt, a mentők kiérkezéséig az úszómester látta el, majd kórházba került néhány napos megfigyelésre. A szemtanúk szerint a szülők nem felügyeltek a gyermekükre.

Felelőtlenek

– Ilyen esetek elsősorban azért történnek, mert sok szülő felelőtlen – szögezte le Benkő Barnabás Zoltánné, a Végardó Fürdőt működtető kft. vezetője. – Elengedik a gyermeket egyedül a strand területén, vagy háttal ülnek neki, és nem veszik észre, hogy már távolabb kóborol. A szülők azt gondolják, hogy ha zárt területen tartózkodnak, akkor biztonságban vannak, nem történhet semmi baj. Számtalanszor tapasztalom én is, hogy kisgyerekek bóklásznak egyedül a strandon. Ilyenkor nem hagyom tovább kószálni, hanem megvárom, amíg valaki keresi. A gyerekek felügyelete mindenképpen szülői feladat, de az úszómesternek és a medencefelügyelőnek is észre kellene vennie, ha egy kisgyermek a mély vizű medencében egyedül tartózkodik – hangsúlyozta a vezető.

Jelezte: szerencsére náluk nem történt tragédia, de a szülőknek mindenképpen azt tanácsolja, hogy folyamatosan figyeljenek a gyerekekre, mindig tudják, hogy éppen hol tartózkodnak. Ha úgy érzik, hogy nem képesek erre, akkor inkább ne vigyék magukkal a fürdőbe a kicsiket.

Befordult a stég alá

– Pár évvel ezelőtt a Bodrog-parti strandon történt, hogy egy kisgyerek a stégen játszott, az édesanyja pedig a parton napozott, de a gyereknek háttal. A gyerek egyszer csak befordult a vízbe, a stég alá. Szerencsére ezt észrevette a strandfelügyelő. Odarohant, és kihúzta a gyereket a vízből. Ekkor a kicsi édesanyja kiabálni kezdett, hogy miért fogdossa a felügyelő az ő gyerekét. Az pedig hiába magyarázta, hogy értse már meg, most mentette meg a gyerek életét. Nemsokára megérkezett az apa, aki olyan dühös lett a történtek miatt, hogy lekevert a feleségének egy jókora pofont, és felelősségre vonta, hogy miért nem vigyáz a gyerekre – idézte fel az eseményeket az ügyvezető, hozzátéve, a Bodrog-parti strand már nem működik, mert a folyó hajózhatóvá tétele miatt eliszaposodott, és veszélyessé vált.

A pancsolóban

Azt is megtudtuk, hogy a gyermekpancsolóban csak a kicsik tartózkodhatnak. Itt örökös harcot folytat a strand személyzete a szülőkkel, akik vagy lábáztatónak használják a gyerekmedencét, vagy úszógumit, karúszót adnak a kicsire, és felügyelet nélkül hagyják őket. Pedig ez is rendkívül veszélyes, hiszen ahogy izeg-mozog, pancsolgat a gyerek, az úszógumi egyszer csak átfordul, a kicsi pedig fejjel lefelé kerül a vízbe. De az sem ritka, hogy kicsúszik az úszógumiból.

– A mélyebb vízbe csak szülői felügyelettel mehetnek a gyerekek, az úszómedencében pedig csak a 14 évnél idősebbek tartózkodhatnak – tette hozzá az ügyvezető.

(A borítóképen: Fontos, hogy figyeljünk oda, ha a gyermekünk a vízben játszik!)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában