Környezetvédelem

2021.06.05. 13:00

Viszlát, műanyag zacskó!

Július 1-től tilos lesz Magyarországon forgalmazni bizonyos egyszer használatos műanyag termékeket.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: Stock

Fotó: Shutterstock

A jogszabály a fültisztító pálcikára, evőeszközökre, tányérra, szívószálra, italkeverő pálcikára, a léggömbökhöz való pálcára, polisztirolból készült edényre (fehér habszivacs­szerű dobozok) és italtartó pohárra vonatkozik. A műanyag zacskóknál differenciált szabályozást vezetnek be. Az új előírások szerint nem lehet majd forgalmazni azokat a könnyű, egyszer használatos tasakokat, amelyeket jellemzően a pénztárnál lehet megvásárolni. Jelenleg az Európában keletkező műanyaghulladék kevesebb mint 30 százalékát gyűjtjük össze és hasznosítjuk újra. A tengeri hulladék 85 százalékát a műanyagok alkotják, melyből 50 százalék az egyszer használatos műanyagok aránya. Az európai szabályozás ösztönözni szeretné az újrahasznosítható műanyag termékekre való átállást és a hulladék mennyiségének csökkentését.

Termékdíj-növekedés jön

Július elsejétől tilos lesz azon könnyű műanyag hordtasak (nejlonzacskó) forgalomba hozatala, amelynek falvastagsága 15 mikron és afeletti.

Ezek a jellemzően ömlesztett élelmiszerek (zöldségek, húsok, péksütemények) csomagolására használt zacskók. (A biológiailag lebomló műanyagból készült zacskó kivétel.) Annak érdekében, hogy csak indokolt esetben használják ezeket, a hagyományos műanyagból készült zacskók környezetvédelmi termékdíját a mostani kilogrammonkénti 57 forintról kilogrammonként 1900 forintra emelik. Így a környezetvédelmi díjtétel zacskónként átlagosan öt forintra nő. Az egyszer használatos műanyag italtartó poharakat és fedeleiket 2023-tól tiltják be, addig meg lehet találni a megfelelő alternatívákat és helyettesítő termékeket. A júliustól tiltott termékekből még korábban felhalmozott, július elseje előtt az importőr vagy gyártó által belföldön eladott készleteket a rendelet szerint még azok kimerüléséig fel lehet használni.

Egy miskolci cégtől vásárolják az eldobható termékeket – mondta Madaras Péter, a Sub Rosa kávézó és galéria egyik vezetője. A cég évek óta gyárt a vendéglátóipar számára lebomló műanyag, illetve papírpoharakat, szívószálakat. A kávézó megnyitásakor már ezekkel várták a vendégeket – tudatta Péter. Az elviteles poharaik és dobozaik mind papírból vannak. Költségben jelent egy kis többletet, de a környezetvédelem fontos számukra, ezért már a nyitás előtt döntöttek, ezt tudatosan kezelik.

Július 3-ától a gyártóknak figyelmeztető jelöléseket is kell használniuk bizonyos termékek csomagolásán, például az egészségügyi betéteken, a tamponokon, a nedves törlőkendőkön, a szűrővel ellátott dohánytermékeken, a műanyagból készült italpoharakon magán a terméken. Idén még utólagos matricázással is teljesíthetik ezt. Ezek arra hívják majd fel a felhasználók figyelmét, hogy a termék műanyagot tartalmaz. Illetve azt tudhatják meg ily módon, hogy melyek a megfelelő hulladékkezelési módszerek, és hogy milyen károkat okozhat a természetben ezek elmulasztása. Az egy hónap múlva hatályba lépő szabályok értelmében az érintetteknek érdemes kiszámolni, hogy mi éri meg jobban: például drágább, papírból készült csomagolóanyagokra váltani, vagy kifizetni a magasabb termékdíjat a még használható műanyagok után.

(A borítóképen: Indokolatlanul sok műanyagot használunk, Földünk érdekében csökkenteni kell a mennyiségét)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában