Miskolci közgyűlés

2021.06.30. 19:12

Veres Pál két rendelete is elbukott a voksoláson

Fontos rendeletek látták kárát, hogy a Demokratikus Koalíció képviselői távol maradtak a miskolci közgyűléstől.

Fotó: Ádám János

Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlése szervezeti és működési szabályzata szerint rendeletek megalkotásához, vagy módosításához úgynevezett minősített többségre van szükség. A miskolci közgyűlés 28 tagból áll, azaz legalább 15 képviselőnek (a testület fele plusz egy fő) kell igennel szavazniuk, hogy az adott helyi rendelet megkaphassa a zöld jelzést és hatályba lépjen.

Rosszul indult a nyitás a miskolci városvezetés számára, hiszen csaknem 8 hónap kényszerszünetet követően tegnap megtartott közgyűlési ülésen a testület legnagyobb frakciójának, a várost vezető Velünk a Városnak két fontosnak nevezett rendeletmódosítás szavazásakor sem sikerült a minősített többséget biztosítania, azaz egyelőre nem léphetnek hatályba a helyi jogszabályok.

A faramuci helyzet pedig annak köszönhető, hogy a Demokratikus Koalíció által delegált három képviselő – Borkuti László, Hegedűs Andrea és dr. Mokrai Mihály –egyike sem jelent meg a testület ülésén. A hírek szerint nem mindenben értettek egyet a városvezetés utóbbi időben meghozott döntéseivel.

Mindenesetre Veres Pál polgármester a tegnapi ülés elején bejelentette, hogy június 15-én az említett három taggal megalakult a Velünk a Város frakción belül a DK-s frakciócsoport, amelynek vezetője Hegedűs Andrea lett. A korábban az MSZP-hez tartozó Mokrai Mihály ugyancsak június 15-i hatállyal jelentette be, hogy átlép a DK-hoz. Ezért őt egyébként az MSZP országos fegyelmi bizottsága ki is zárta a pártból.

A Velünk a Városon belül egyébként működik egy Jobbik frakciócsoport, amelynek a vezetője – a polgármester mostani bejelentése alapján – Szilágyi Szabolcs lett.

Kavics a gépezetben

A DK frakciócsoporthoz tartozó három képviselő tehát nem vett részt a közgyűlésen, így a szavazáson sem. Ezáltal került veszélybe a minősített többség. A türelmi zóna kijelöléséről szóló új jogszabály még megúszta a helyzetet, mert – más képviselők igen szavazatával – megkapta a szükséges 15 voksot. Ez azt jelenti, hogy mától csak a Fonoda utcai Szinva-híd és a Szinva utca 2. szám közötti területen kínálható szexuális szolgáltatás az arra szabályos engedéllyel rendelkezők részéről. A javaslat nem aratott osztatlan sikert. Míg Badány Lajos alpolgármester azal érvelt, hogy az önkormányzat a törvényi rendelkezésnek tesz eleget a türelmi zóna kijelölésével, addig dr. Nagy Ákos, a Fidesz-frakció vezetője jelezte, hogy önmagában a türelmi zóna kijelölése nem fogja megoldani a problémát, sőt lényegében Miskolc ezzel legalizálja a prostitúciót. Hollósy András, a KDNP-frakció nevében annak az aggodalmának adott hangot: attól tart, hogy a Szinva utca a szexturizmus központja lesz.

A minősített többség hiánya miatt pórul járt viszont a lakások bérletéről szóló önkormányzati rendelet, és Miskolc Megyei Jogú Város Településszerkezeti Tervének és Építési Szabályzatának módosítása. Mindkét helyi jogszabály eggyel kevesebb – mindössze 14 – voksot kapott, azaz nem léphet hatályba. Újra neki kell majd futnia – esetleg rendkívüli közgyűlésen – a testületnek. Az önkormányzat régóta dolgozik a lakások bérletéről szóló szabályok megalkotásán és ettől a rendelettől reméli az ágazat helyzetének rendezését.

A településszerkezeti tervet és építési szabályzatot pedig azért kellene módosítani, mert befektetők letelepedésére van kilátás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában