beruházás

2021.06.13. 14:00

Valóra válik Tokaj régi álma

Folytatódik a tokaji Kopasz-hegyet körbefutó kerékpárút építése.

Bacsó István

Fotó: Ádám János

A NIF Zrt. beruházásában tovább épül Tokaj kerékpáros hálózata. A Tokaj-hegyaljai borvidék több települését is érintő útvonal összesen mintegy 19 kilométer hosszú lesz, jelenleg egy 6,7 kilométeres szakasszal, 1,6 milliárd forint értékben bővítik az úthálózatot – tudtuk meg a város és a kivitelező közös sajtótájékoztatóján pénteken.

Zöldül a közlekedés

A kerékpáros kör első ütemének kiépítésével a Kopasz-hegy körüli kerékpárút összekapcsolódik majd a Nyíregyházára vezető közel 30 kilométeres szakasszal, így 49 kilométernyi egybefüggő útvonal áll majd a kerékpárral túrázók rendelkezésére. A tokaji Tisza-hídtól a Fesztiválkatlanig tart majd az új útszakasz. A kerékpáros útvonal kivitelezése 2021 júniusában lőszermentesítéssel és terület-előkészítéssel indul Tokaj, Tarcal és Bodrogkeresztúr közigazgatási területén.

A projektindító sajtótájékoztatón Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese elmondta: „Számunkra a klíma és természet védelme nemcsak üres jelszó, hanem valódi küldetés. A közlekedés zöldítéséhez nagyban hozzájárulhat a biciklizés térnyerése, amelyet a kormány a kerékpáros hálózat és szolgáltatások folyamatos bővítésével, korszerűsítésével támogat. 2010 óta mintegy 1600 kilométer új kerékpárút épült Magyarországon. A tokaji híd rakamazi hídfőjénél, a Teknősbékaház mellett kialakításra kerül egy kerékpáros pihenő kerékpártárolóval, kerti padokkal, ivókúttal és elektromos kerékpár töltőállomással. Az elektromos kerékpározás elősegítésére két további töltőállomást is létesítenek, a tarcali Áldó Krisztus-szoborhoz vezető úton és a bodrogkeresztúri Lebuj Étteremnél.”

Az eseményen Koncz Zsófia, Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6. számú választókerületének országgyűlési képviselője méltatta a beruházást. „A mai bejelentés nagyon fontos hír a környékbeli településeknek. Biztos vagyok abban, hogy az elkészülő kerékpárút jelentősen növeli majd a térség turisztikai vonzerejét. Ennek az építkezésnek van egy második üteme is, Tarcal és Mád, valamint Mezőzombor bekapcsolása a kerékpárút-hálózatba. Ha elkészül, akkor Nyíregyházától Szerencsig lehet majd kerékpárral közlekedni. Ez hatalmas előrelépés.”

– Tokaj régi álma valósul meg ezzel, egyrészt a meglévő kerékpárutunk bővül, másrészt jobban összekapcsolódunk Nyíregyházával, és még közelebb kerül a két város – tette hozzá Posta György, Tokaj polgármestere.

(A borítóképen: Posta György, Koncz Zsófia és Schanda Tamás)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában