digitális oktatás

2021.06.28. 14:00

Nehéz, de sikeres tanévet zárnak az Abigélben

A digitális oktatás ellenére is sikerült megtartani a tanulók nagy részét a szikszói Abigélben.

Horváth Imre

Forrás: Olvasónk küldte

A 2012/2013-as tanévben nyitotta meg kapuit Szikszón az Abigél Alapfokú Művészeti Iskola és Gimnázium, lehetőséget adva a Csereháton élő azon – nagyrészt hátrányos helyzetű – fiatalok számára, akik szakmát szerettek volna tanulni. 2017-től gimnáziumi osztályuk indult belügyi rendészeti fakultációval. Emellett felzárkóztató általános iskolai képzést is tartanak azoknak a felnőtteknek, akik nem végezték el a 8 osztályt. Tehetséggondozás a zene, tánc, sport területén működik az intézményben, míg az iskolai oktatás keretében a felzárkóztatás a dolguk.

Nehéz hónapok

Az elmúlt három évben azonban már nem kaptak szakképzésre engedélyt, utoljára még bányaművelő szakot tudtak indítani, amelynek éppen most végzett az utolsó évfolyama. Az elmúlt tanévben számos nehézséget okozott a digitális oktatás, összességében azonban mégis eredményesen zárult a tanév.

Mivel nagyon nehéz volt a digitális oktatás már tavaly tavasszal is, így szeptemberben azzal kezdték a tanévet, hogy ellenőrizték, mindenkinek van-e működő e-mail-címe, be tud-e lépni, tudja-e használni, megmutatták a szükséges programokat, hogyan működnek, gyakorolták az előző tanévi tananyagokkal, hogyan kell kezelni. Ennek ellenére a diákok nagy része nem tudott otthon tanulni, mert hiányolták a pedagógusok személyes jelenlétét, segítségét, bizonytalanok voltak, illetve sokuknak nem állt rendelkezésre a megfelelő technikai háttér az új oktatási formához. Áthidaló megoldásként azt találták ki, hogy az osztályokat kis csoportos foglalkozás keretein belül folyamatosan korrepetálták, az érettségire készülő végzősök pedig mindennap bejöttek – meséli Zsigri Judit iskolai telephelyvezető.

– Rövidebb órákat tartottunk, az érettségi tantárgyakra koncentráltunk. A többi gyereknek abban segítettünk, hogy valamilyen formában el tudja készíteni a feladatait, és végül is sikerült őket szinten tartani, némi új anyagot venni. A május nagy kérdése az volt, hogy hány gyerek morzsolódott le. De akik kezdetben is jártak rendesen, azok boldogan jöttek vissza, nagy volt az öröm, hogy találkozhatnak. Amint jött a jó idő, rögtön nekiláttunk a kültéri dolgoknak, előszedtük a régi kerti padokat, és minden osztály kapott egy saját kerti asztalt, amit ők tettek rendbe. Olyanra festették le, amilyenre akarták, elkezdtük a füvet nyírni, locsolni, illetve egy apuka segít az udvar gondozatlan részét rendben tartani. Jót tett, hogy ez a kis közösségi tér kialakult, focimeccseket tartottunk, lángost sütöttünk, osztálykirándulást szerveztük – mondja a telephelyvezető.

Népműves szakmák

Sok szülő féltette azonban a gyermekét a Covidtól, ezért nem engedte buszra szállni, úgyhogy a tanárok sokszor autóba ültek, és kivitték a feladatlapokat, hogy ne maradjanak le ezek a gyerekek sem a többiektől.

Mint Zsigri Judit mondja, azt tapasztalják, hogy nagyon sok tévhit terjed az oltások és a betegség kapcsán a falvakban, emiatt ezen a téren is igyekeztek segíteni, a megfelelő tájékoztatást megadni, letöltötték a Semmelweis Egyetem információs anyagait, beszéltek az oltásokról. Kiderült, hogy többeknek okoz gondot a regisztráció, és nemcsak a gyerekek, hanem szülők is kérték a segítségüket a regisztrációban és az időpontfoglalásban.

A kompetenciamérést már meg tudták csinálni májusban, a ballagást pedig úgy oldották meg, hogy a bányaművelő-tanulóknak a vizsga után egy kis búcsúztatót tartottak szülők nélkül az iskolában. Az érettségizőknek pedig a napokban tartanak majd egy kis ballagást. Ez különleges az intézmény számára is, hiszen ez az első érettségiző osztályuk.

Nagy fájdalmuk, hogy idén is elutasították a kérelmüket szakmák oktatására, pedig több megyében a helyi iparkamara is támogatta az Abigél kérvényét, ezért a most végzett bányaművelő szakosokkal megszűnt egyelőre a szakmai oktatás az iskolában. Az Emberi Erőforrások Minisztériumával azonban sikerült megállapodást kötni néhány, a népművességhez tartozó szakma oktatására. A 2022–23-as tanévben már elindulhat szakgimnáziumi kereteken belül hároméves képzésben a fonottbútor-készítő és a népi bőrműves, míg ötéves képzésben a művészeti grafikus és a kortárs-, modern táncos képzés.

Az általános iskolai felzárkóztató képzésre is folyamatosan elég nagy az érdeklődés. Egy héten három alkalommal, délutánonként vannak az órák, és egészen pozitív példák is akadnak. Egyik hölgy hallgatójuk gyerekek mellett tanult nagyon szorgalmasan, de ötven feletti nagymama is akadt, aki például az unokáival tanulta együtt az angolt.

Az alapfokú művészeti képzés keretében szeretnének kiépíteni egy rajz felvételi előkészítő bázist, amire nem csak az iskolába járók jelentkezhetnek majd. De szerepelnek a tervekben nyári táborok is, amelyek még szervezés alatt vannak, ezekben egy kis felzárkóztató tanulás mellett a pihenés és szórakozás is szerepel majd.

Kertet művelnek

A telephelyvezető a programot koordináló Laczkóné Tavassy Krisztina tanárnővel együtt büszkén mutatta meg az intézmény udvarát, amely hatalmas változáson esett át az elmúlt egy évben. Sikeresen pályáztak ugyanis az Iskolakert Programra, amelynek keretében a kezdő szerszámokat, eszközöket, magokat, illetve online segítséget kaptak, majd a további eszközöket, magokat és palántákat már maguk szerezték be és nevelgették.

Mint mondják, nagyon nehéz volt az indulás, a gyomnövényektől gyomirtóval sem sikerült megszabadulni először. Virágokkal kezdték, majd jött a gyepesítés és a facsemeték, illetve a levendula még tavaly ősszel. A faültetést imádták a gyerekek, mindenféle gyümölcsfák kerültek az udvar szélére körbe. Már kiszedték és elfogyasztották a tavasszal ültetett salátát, éppen érik a borsó, de van a kertben mindenféle zöldség, szépen nő a tök, cukkini, a paradicsom és a paprikapalánták. Minden osztálynak van egy saját parcellája, és egyre nagyobb örömmel vesznek részt a művelésben, így ez is egy vonzó program lehet a jövőben az Abigél életében.

(A borítóképen: Jobban esik a játék a saját maguk gondozta gyepen)

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/nem-ertik-miert-nem-kapnak-engedelyt-szakmai-kepzesre-5497171/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában