vakáció

2021.06.17. 17:30

Most jön a nagyik ideje

A hosszú, nyári vakáció alatt sok szülőnek okoz gondot, hogy kire hagyja a gyermekét.

Hegyi Erika

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A nyári szünet hosszú, a szülők szabadsága azonban véges. A helyzetet csak nehezíti, hogy a járvány miatti digitális oktatás ideje alatt sokan kivették az éves szabadságuk nagy részét. Ahány család, annyiféle megoldás, de ilyenkor bizony óriási szükség van a nagyszülők segítségére és szeretetére.

Így van ez Laczkó Gáboréknál is, ahol a 8 éves Botond és az 5 éves Anita nyári felügyeletét kell megoldani.

– Egész nyáron a nagyszülőknél lesznek a gyerekek, felváltva. Egyik héten a feleségem szüleinél Kazincbarcikán, másik héten pedig az én szüleimnél, Miskolcon. Szerencsére nagyon gyerekszeretőek a nagymamák és a nagypapák, alig várják, hogy láthassák az unokákat. Elviszik őket a strandra, kirándulni, a hétvégi telekre. Társasjátékoznak velük, és a nyári szünetbe belefér egy kis olvasás, írás is, hiszen a kisfiam most volt első osztályos – mondta Gábor.

A feleségével augusztusban veszik ki a szabadságukat, és ha a járványhelyzet megengedi, akkor egy közös, családi nyaralásra mennek. Hétvégén persze addig is találkoznak a gyerekekkel, de Gábor el sem tudja képzelni, mi lenne, ha nem lenne nagyszülői segítség. A gyerekek még kicsik ahhoz, hogy táborba menjenek, az iskolai vagy óvodai ügyeletet pedig nem szeretnék igénybe venni. Az is nagy szerencséjük, hogy az egyik nagymama és nagypapa pedagógus, így a nyári gyakorlásban is tudnak segíteni, tette hozzá Gábor.

Táborban

Kassai Dalmának is két kisiskolás gyermeke van, egy 9 éves kislánya és egy 7 éves kisfia. Nincsenek könnyű helyzetben, mert nem számíthatnak a nagyszülők segítségére.

– Az én édesanyám a nagymamámat ápolja, akit nem lehet felügyelet nélkül hagyni. A férjem édesanyja pedig messze lakik. Így csak az a megoldás marad, hogy igénybe vesszük a kedvezményes táborokat, és a férjemmel felváltva vesszük ki a szabadságunkat. Szerencse, hogy az iskola pályázott az Erzsébet-táborra, így a két hétért minimális költséget kell fizetni. Vannak egyéb táborok is, de az a helyzet, hogy azok nagyon drágák, 25-30 ezer forint egy hét napközis tábor, két gyereknek két-három hetet kifizetni szinte képtelenség – fogalmazott Dalma. Mint mondta, olykor bizony kénytelenek a munkahelyükre is bevinni a gyerekeket. A digitális oktatás alatt az volt Dalma szerencséje, hogy tudott otthonról dolgozni, és hogy a gyerekek nyugodtan végigülték az online órákat.

Kis aggódással néz a nyár elé Szolnoki Krisztina is, akinek szintén két alsós gyermeke van, két kislány. Akárhogy számolgat, a nyári szünet két hetére még nem talált megoldást.

– Két hétig lesznek az egyik nagymamánál, egy hétig a másiknál, mert már idősek, nem szeretném őket nagyon leterhelni. Az iskolai tábor megint két hét. Egy hétre elmegyünk családi nyaralásra, mert a férjem csak egy hetet tud kivenni a nyáron. Nekem is fogytán a szabadságom, de egy hetem még van a nyaraláson kívül. Egy hétre beírattam a gyerekeket fizetős táborba, de többre nem futja. Lesz még két hét, amit meg kell oldanunk – mondta Krisztina.

Hozzátette: szerinte nagy segítség, hogy az iskolák szervezhetnek kedvezményes táborokat, de úgy tudja, erre pályázniuk kell, és nem mindenhol élnek a lehetőséggel. Szerinte megoldást jelenthetne, ha minden iskola automatikusan kapna forrást a táborok szervezésére.

(A borítóképen: A nagymamák imádnak játszani az unokáikkal)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában