beruházás

2021.06.13. 07:00

Meggyógyítják a vagonokat

Hétszázmillió forintos beruházás és ezáltal növekvő gyártási teljesítmény a TS Hungariánál.

Szaniszló Bálint

Forrás: ÉM

„Hétszázmillió forint értékű beruházással fejlesztjük vasúti járműjavító leányvállalatunk, a Technical Services Hungaria Kft. (TS Hungaria) kapacitásait” – jelentette be a miskolci társaság székhelyén Kovács Imre, a Rail Cargo Austria igazgatóságának tagja, a Rail Cargo Hungaria igazgatóságának elnöke. Hozzátette, az eszközpark bővítését a TS Hungaria szolgáltatásai iránt dinamikusan növekvő piaci igények indokolják: az év első harmadának üzleti forgalma – dacára a koronavírus gazdasági hatásainak – 17 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának mértékét.

Látványos javulás

Mint megtudtuk, a vasúti tehervagonok javítását és karbantartását végző miskolci TS Hungaria értékesítése az idei első negyedévben meghaladta a 4 milliárd forintot. (Tavaly az éves bevétel megközelítette a 12 milliárd forintot – a szerk.) A pandémiás helyzet ellenére stabil megrendelésállomány mellett látványosan javultak a társaság tevékenységeihez kapcsolódó teljesítmények: a vasúti teherkocsi-fővizsga és nagyjavítások száma 19 százalékkal, a vasúti kerékpárjavításoké 4,5 százalékkal volt több, mint amennyit a társaság 2020. január és április között elvégzett. A volumennövekedés követelményeinek a vállalat lényegében változatlan létszámmal tett eleget, és mindeközben átlagosan 10 százalékkal emelte alkalmazottai jövedelmét.

Az eredmények javulása azt követően gyorsult fel, hogy a vállalat 2021 elején a piacvezető magyar vasúti árufuvarozó társaság, a Rail Cargo Hungaria Zrt. (RCH) 100 százalékos tulajdonába került.

Kovács Imre kiemelte, hogy a vállalatcsoporton belüli szinergiák kölcsönös kiaknázásának köszönhetően növekedett a járműjavító működésének hatékonysága, valamint gyorsabbá vált az RCH kocsiparkjának javításával és szervizelésével összefüggő igények kiszolgálása.

„A vasúti teherkocsik jelentős igénybevétel mellett 25–40 évet futnak. A karbantartásukkal szembeni kereslet az elmúlt években növekedett azáltal, hogy az árufuvarozásban a korábbinál hosszabb, gyorsabb, nehezebb vonatokat közlekedtetnek. Az RCH vagonjainak egy része hatévente a miskolci TS Hungaria műhelyeiben újul meg, és erre jelentős az igény más vasúttársaságok részéről is” – világított rá.

A miskolci vállalat készen áll a vele szemben támasztott növekvő piaci igények teljesítésére: az idén összesen 1500 vasúti teherkocsi fővizsgáját és átépítését, valamint mintegy 14 ezer vasúti kerékpár javítását és gyártását tervezi elvégezni, emellett pedig eleget tesz a szükség szerint futójavításokra vonatkozó megrendeléseknek is.

(A borítóképen: Miskolcon működik a vasúti teherszállító vagonok szervizbázisa)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában